МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ГРАМОТНОСТТА

Автор: 5 GmediA 11:45, 8 септември 2019

На 8 септември светът отбелязва Международния ден на грамотността. Датата е обявена от ООН на 17 октомври 1965 г. и се чества за пръв път през 1966 г. Целта на празника е да усили действията на обществото към разпространение на грамотността.

През 2002 г. Общото събрание на ООН обявява „Десетилетие на грамотността на ООН“, а на следващата година утвърждава представения от генералния секретар план за „Десетилетието“. ЮНЕСКО става координатор на международно ниво по съгласуването и стимулирането на проявите, предвидени в инициативата.

В България броят на децата в начална образователна възраст, които не ходят на училище е нараснал от над 5000 през 2012-а до почти 19 000 през 2016 г., сочат данни на ЮНЕСКО. В света въпреки стабилното нарастване на нивото на грамотност през последните 50 години все още около 750 милиона възрастни не могат да четат и пишат. Повечето от тях са момичета и жени, отбелязва БНР.

Най-висок процент на неграмотни възрастни има в най-бедните страни в Африка. Ниската грамотност и проблемите в образованието нанасят икономически, социални и финансови щети върху обществото. Те водят до влошаване на качеството на работната сила, спадане на потреблението и плащането на данъци и понижаване на жизненото равнище.

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 1

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
1 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%