ЮРИЙ БОРИСОВ: ОПИТВАТ СЕ ДА МЕ СПЛАШАТ. ОРГАНИЗАЦИЯ "РУСОФИЛИ" Е СЛЕДЕНА ОТДАВНА

Автор: 5 GmediA 09:49, 10 септември 2019
Източник: бТВ

Арестуваният за разпит секретар на движение „Русофили” – Юрий Борисов, заяви че са искали да го сплашат, за да не пише за външна политика и да не се занимава с русофилска дейност. По думите му организацията е следена отдавна, а по време на самият разпит той заявил, че е готов да съдейства напълно.

По първоначална информация арестите и разпитите на членове на движение "Русофили” са във връзка с разследване за шпионаж в полза на чужда държава или организация.

Над четири часа е разпитван бившият директор на вестник "Дума" Юрий Борисов. Разпитван е от трима души - двама следователи и съдия на три различни места в София. Срещу него няма повдигнати обвинения.

Ето какво още каза Борисов за бТВ: "Не съм се поставял в условия на лични организации, още по-малко като шпионин, даже заявих че съм готов да съдействам напълно в борбата с народните врагове".

Запитан какви са били въпросите на разпитите, той разказа: "Познавате ли руски граждани, по какъв повод ги познавате? Главно се въртяха нещата около финансирането на организацията, много често се опитаха да изкопчат информация за ген. Леонид Решетников, с който аз бих казал, че съм в приятелски отношения, въпреки че отдавна не съм се чувал с него. Постоянно искаха да внушат, тикаха ме към това, че той иска да влияе на политиката в България, че той се интересува от българската политика. Десет пъти ме попитаха дали ние като русофили работим за някого или се намесваме в политиката".

Борисов обаче бе категоричен, че движение "Русофили" не може да работи за никого в политиката, защото в ръководството има хора от „Атака”, от ГЕРБ, от СДС и от БСП. "Няма как политически да работим за някого. Зам.-председател на организацията е Галина Стоянова, кмет на Казанлък, зам.-председател е и депутатът проф. Станислав Станилов. Няма как да се случи това. Няма как да работим. А и да работим политически, това не е престъпление, но не е такъв случая", каза още бившият редактор на "Дума".

Тоя подчерта, е движение "Русофили" разполага с информация единствено за себе си. "Питаха ни „Идва ли ли са пари от там и изнасяли ли сте информация за тях?”. Даже един от разпитващите се засмя и каза: „Ми то и информацията за цената на динята също е информация, конкретно ще го попитаме ли за нещо?”, разказа Юрий Борисов.

"Нашата организация се финансира от дарения. И това го обясних няколко пъти – ние имахме един проект за издаване на учебници и помагала за детски градини по руски език. Там имаше скромно финансиране от руска държавна структура – „Россътрудничество”, което тя върши из цял свят.
Ако се бях ориентирал към нещо, което се подкрепя от „Америка за България” щях да бъде много добре", заяви още Борисов.

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 95

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
56 гласували / 58.95%
Борислав Игнатов
18 гласували / 18.95%
Борис Бонев
16 гласували / 16.84%