ЛЕОНИД РЕШЕТНИКОВ: ЗАД АНТИРУСКАТА КАМПАНИЯ В БЪЛГАРИЯ СТОЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ

Автор: 5 GmediA 17:01, 10 септември 2019
Източник: Афера

"Американците започнаха кампания "Руски шпиони в България". Така руският генерал от запаса Леонид Решетников коментира започналото разследване за шпионска дейност около сдружението "Русофили" у нас, пише Мediapool.

Решетников е дългогодишен ръководител на Информационното направление в Службата за външно разузнаване на Руската федерация и се смята за гуру на руските хибридни операции. Името му бе замесено в кампанията на президента Румен Радев, след като той обясни, че лидерката на БСП Корнелия Нинова е обсъдила кандидатурата с него.

Припомняме, че днес прокуратурата съобщи, че председателят на сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж, а Леонид Решетников получава забрана да влиза в България.

Според Решетников зад разследването в България стоят САЩ. Той пише, че по същото време с него се е свързал и журналист от New York Times, който искал интервю.

"Няма какво да кажа и започнаха да ме разпитват за имперските планове, глупости за възстановяването на монархията и царя Путин. С една дума опитват се да прикрепят нашето общество "Двуглав орел“, което работи само в Русия, към някакви фантастични планове. Но това им е достатъчно, за да громят истинските български патриоти", пише Решетников.

Той визира Обществото за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел", което се финансира от "православния" олигарх Константин Малофеев. Решетников и председателят на сдружение "Русофили" Николай Малинов се познават добре. От друга страна освен с проруската си дейност в България, през годините сдружението е демонстрирало и бизнес интереси свързани с Корпоративна търговска банка, в тясно сътрудничество с руски кръгове около Малофеев.

"Сигурен съм, че тези действия на сегашните български власти напълно са дискредитирани в очите на българския народ", добави той.

На този фон председателят на комисията по външни отношения в горната камара на руския парламент Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия, съобщи ТАСС.

Косачов заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия.

"Крайно тревожни новини идват от България. Поредица задържания, разпити и обвинения в "шпионаж" срещу група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Отлично познавам мнозина от тях", написа във Facebook сенаторът.

Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с "темата за затворници на съвестта" и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България ".

РИА Новости съобщи, че руското посолство в България проверява информацията за задържането на български гражданин по обвинение в шпионаж в полза на Русия.

 

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 95

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
56 гласували / 58.95%
Борислав Игнатов
18 гласували / 18.95%
Борис Бонев
16 гласували / 16.84%