НЕМСКИ УЧЕН ПОЛУЧАВА ИГ НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДЪВЧЕНЕТО НА МОЛИВ

Автор: 5 GmediA 09:58, 14 септември 2019
Източник: БГНЕС архив

Немски учен получи награда Ig Nobel за това, че откри, че държането на молив или химикал в устата не носи радост. Други отличени доказали научно, че единият тестис е по-топъл от другия и че банкнотите разпространяват болести. Церемонията по награждаването, която се проведе в Харвардския университет в четвъртък.

Сред победителите в ежегодните награди се нареждат холандски изследователи, които установили банкнотите на коя валута са най-мръсни (румънските леи), японски учени, които демонстрираха колко слюнка произвежда един типичен 5-годишен и група от Италия, които доказаха научно ползите за здравето, които носи пицата, направена в Италия.

Това беше 29-тото издание на конкурса, а връчването на призовете става месец преди по-известния им съименник, церемонията за Нобелова награда в Стокхолм. Иг Нобеловите награди бяха създадени в чест на работата, която „първо кара хората да се смеят, а след това ги кара да мислят“. Призът има за цел и да привлече вниманието към някои от най-тривиалните или необичайни открития през годината в науката.

По време на церемонията всеки победител има шестдесет секунди, за да произнесе реч, преди да бъде прекъснат от 8-годишно момиче, което хленчи „Моля, спрете, скучно ми е“. Паричните награди са в рамзер на 10 трилиона долара в брой, но в почти изгубилите стойност, унищожени от инфлацията зимбабвийски долари.

Марк Абрахамс, домакинът на церемонията, приключи вечерта, както прави всяка година: „Ако тази вечер не спечелите Иг Нобелова награда - и особено ако сте я спечелили - повече късмет догодина“.

 

 

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 5

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ИК НА БФС ДА ОДОБРИ ОСТАВКАТА НА БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ?
Да
5 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%