ДЪРЖАВАТА ПОСЕГНА И НА ИНВАЛИДИТЕ: ИСКА ИМ ПО 99 ЛЕВА МЕСЕЧНО ДАНЪК "БЕЗПОМОЩЕН ИНВАЛИД"

Автор: 5 GmediA 06:38, 18 септември 2019

Данък „безпомощен инвалид” налага на най-окаяните си граждани правителството, пише "19 минути". Положението на най-бедните и най-онеправданите 600 000 български граждани, които имат право на асистент, става ужасяващо след 3 месеца. От Нова година всеки инвалид първа група – с 95 и повече процента увреждания, който досега ползваше асистент по европейска програма, за която властта не е дала нищо, ще трябва да плаща на същата тази хазна по 99 лв. месечно. Става въпрос за стотици хиляди българи, някои от които осигурявали се по 43 г., отбелязва изданието.

Тази година властта не плати през най-тежкия месец януари добавката за придружител на инвалидите, а от следващия месец я включи в нов вид помощ от 104 лв. (вместо 198 лв., които медийно анонсира, но неправомерно намали наполовина на огромната част от инвалидите). Сега ще си ги прибере с новия „данък безпомощен инвалид” даденото. И то с лихвите – тази година увеличението беше със 70 лв., догодина намалението ще бъде с 99 лв. За хора като шефа на радиото с 8200 лв. заплата, сигурно са „жълти стотинки”, за инвалидите са лекарства и хляб, допълва "19 минути".

Разбира се, мнозина хора с увреждания, въпреки че се нуждаят от помощник ежедневно, ежечасно и ежеминутно, ще се откажат, което пък ще намали рязко броя на асистентите. Изборът им ще бъде, пак буквално: парите или животът.

Кои пък са асистентите? Най-често това са или най-близки роднини на инвалидите, или също така бедни българи – кой иначе ще се хване за подобни тежки грижи срещу минимална или половин минимална работна заплата, която получават за труда си помощниците на увредените ни съграждани.
Ако държавата си правеше сметката, сигурно щеше да се убеди, че всъщност спестяването на парите от тези помощи, заради намаленото количество данъци от възнагражденията на асистентите им всъщност ще доведе до загуби за хазната. Сметката е проста: от ЧНГ минималната работна заплата става 610 лв., като данъците и осигуровките върху тази сума, които биха плащали огромния брой асистенти, са значително повече от 99 лв. на калпак. Просто е! Но явно е сложно за тази администрация.

Отделен е въпросът, че не се скъпим да платим 4-5 г. предсрочно милиарди за самолети, които на всичкото отгоре няма да бъдат нормално оборудвани, дори не и застраховани, а ни се свидят парите за изнемогващите инвалиди и асистенти. Пари, които веднага биха влезли в потреблението. Понеже става дума все за хора бедни, които живеят съвсем буквално предимно на хляб и киселно мляко с малко сиренце за разкош.
А от лятото насам икономиката ни вече се забавя с 3%. Не расте, както съобщиха лидерите на основните бизнесорганизации.

Приемствеността иначе е явна. При Борисов 1 едно от първите пера, където видя възможност за икономии тогавашният министър Дянков бяха именно помощите за инвалиди. Това беше, след като премести незнайно къде 1,4 млрд.лв. от ЧАСТНИТЕ ни здравни осигуровки. Днес нещата продължават в същия дух при неговия тогавашен заместник и последващ наследник Горанов, отбелязва изданието.

Източник "19 минути"

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 22 октомври 2019
Тези нямат нито срама нито съвест!Но и как да искаме да има съвест чумава шайка съставена от сикаджии,бандити и разбойници-мафиоти!Вместо да ги вкараме в затвора заради престъпленията ,ние им се молим да направят нещо свястно!Та тая сган ( така наречените политици) е само обслужващият персонал на олигарси,мафиоти,разбойници!Време е да разберем ,че тия не ни управляват,а ни ограбват и репресират!И те доброволно няма да си дадат откраднатите милиони и привилегиите да ги возят на луксозни коли за наша сметка!Това е чумата сред хората и тя здраво се е впила в обществото и е окупирала държавните институции които не работят за нас гражданите,а за тях мафиотите!Ако все още някой мисли,че тия са там за да ни оправят,това вече го възприемам като голяма глупост и неадекватност!Това са нашите грабители и подтисници и аз нямам никакви илюзии затова,защото те всеки ден крадат милиони ,лъжат и репресират!Въпросът е ние защо стоим като овце , не ги вкараме в затвора,там където им е мястото!??

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ИК НА БФС ДА ОДОБРИ ОСТАВКАТА НА БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%