ФЕЙСБУК: НЯМА ДА СЕ НАМЕСВАМЕ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ ДЕБАТ И ДА ПРОВЕРЯВАМЕ ДУМИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ ЗА ДОСТОВЕРНОСТ

Автор: 5 GmediA 12:44, 25 септември 2019
Източник: Дойче веле

Фейсбук няма да проверява за достоверност публикациите на политици, обяви социалната мрежа година преди президентските избори в САЩ, въпреки че работи в посока да премахва невярната информация, манипулираща общественото мнение, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Докато социалната мрежа разчита на трети страни за проверка на информациите, включително големи новинарски агенции, тя ще се въздържа от проверка на политическите твърдения. „Не вярваме, че е подходящо да се намесваме в политическия дебат и да не позволяваме на думите на политиците да стигат до аудиторията им“, заяви Ник Клег, вицепрезидент на Фейсбук.

„Това означава, че няма да изпращаме съдържание и реклами на политици на третите страни, които са наши партньори за проверка на фактите“, допълни той.

Опасенията се увеличават преди изборите за президент на САЩ през ноември 2020 година след разкритията за широкомащабна кампания за дезинформация във Фейсбук и другите социални мрежи, дирижирана от Русия за изборите през 2016 година. Това беше и причината Фейсбук да си сътрудничи с различни медии, които да проверяват достоверността на различни статии и публикации. 

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ИК НА БФС ДА ОДОБРИ ОСТАВКАТА НА БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%