ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ ЛЮБОМИР ЛЕВЧЕВ

Автор: 5 GmediA 22:03, 25 септември 2019
Източник: Снимка: БНР

На 84-годишна възраст почина Любомир Левчев, съобщиха близките му.

Любомир Спиридонов Левчев е български поет и писател, народен деятел на изкуството и културата. Баща е на поета Владимир Левчев и на художничката Марта Левчева.

Любомир Спиридонов Левчев е роден на 29.04.1935 г. в гр. Троян. Завършва гимназия в София (1953) и библиотекознание в СУ “Кл. Охридски” (1957). Работи като лит. редактор в Радио София и като гл. редактор на в. “Литературен фронт” (1970-72). Председател е на СБП (1979-88).

Първата му книга „Звездите са мои“ е издадена през 1957 г., а общо 58 негови книги са преведени в 36 страни. Автор на три романа и на сценарии за филмите „Мълчаливите пътеки“, „Гибелта на Александър Велики“ и „Сладко и горчиво“.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът Румен Радев изразиха съболезнования по повод смъртта на поета Любомир Левчев.

"Днес ни напусна големият български поет и писател Любомир Левчев! Отиде си един творец, оставил трайна диря в нашия културен живот, носител на множество национални и международни литературни награди, автор с ценен принос в развитието на българската поезия и проза. Убедена съм, че Любомир Левчев завинаги ще живее чрез думите и стиховете, които ни остави! Поклон пред паметта му", написа в профила си във Фейсбук Караянчева.

„Богатото творчество и безспорният авторитет на Любомир Левчев - обичан поет и значим обществен глас, оказаха значително влияние върху редица поколения.Талантът и мъдростта му вдъхновяваха и респектираха. Даваха увереност, че овладяната сила на словото е незаменима духовна величина. Литературното наследство на Любомир Левчев – великолепните рими, създадени от интелигентен ум и голямо сърце, остава за цялото ни общество извор на възхищение и гордост“, казва в съболезнование към близките президентът Румен Радев.

Съболезнования изказа и премиерът Бойко Борисов в профила си. "Днес ни напусна големият талант на българската литература - Любомир Левчев. Свободата е по - голяма от нас", цитира той поета.

Министърът на културата Боил Банов също се присъедини към думите на тъга, като написа в профила си в социалната мрежа: "Напусна ни големият поет Любомир Левчев. Поклон пред таланта! Поднасям дълбокото си съчувствие към скръбта на близките му!"

Поклон пред светлата му памет! 

Тагнато в: Любомир Левчев

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 0

Анкета

СПАЗВАТЕ ЛИ КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ?
Да
0 гласували / 0%
Не
0 гласували / 0%
За кратко
0 гласували / 0%