ОТВОРИХА СЕКЦИИТЕ ЗА ПРЕДСРОЧНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ В АВСТРИЯ

Автор: 5 GmediA 09:34, 29 септември 2019
Източник: БГНЕС

Първите избирателни секции на парламентарните избори отвориха в Австрия, съобщава РИА Новости. Някои от тях започнаха да работят в 6:00 часа, други ще започнат в 10:00 часа, когато отделни пунктове вече ще затварят. Властите на републиката официално разрешават на общините и градовете самостоятелно да определят работното време на пунктовете.

Общо в Австрия ще работят над 10 100 избирателни секции. Повечето от тях ще бъдат отворени до 17 ч. (18 ч. българско), но в някои градове продължителността на работата им може да варира. Вътрешното министерство планира да представи първите предварителни резултати и данните за избирателната активност след затварянето на последните секции.

В състава на Националния съвет (долната камара на парламента) влизат 183 депутати, които се избират само по партийни листи. За влизане в Националния съвет партиите трябва да спечелят най-малко 4 на сто от гласовете.

Според прогнозите Австрийската народна партия (АНП), начело със Себастиан Курц, който се очаква отново да заеме поста канцлер, води с 33-34 % от гласовете. Също така в парламента се очаква да влязат Социалдемократическата партия на Австрия (22%), Австрийската партия на свободата (АПС) с 20%, Дяснолибералната NEOS (8%) и „Зелените“ (13%).

Независимо от партийните листи депутати в новия парламент могат да станат кандидати от преференциалните листи, които ще получат директен мандат.

Много са въпросителните около състава на бъдещия кабинет. След изборите следват трудни правителствени консултации. Възможни са различни варианти: досегашната коалиция между АНП и АПС изглежда малко вероятна, тъй като в хода на предизборната борба двете бивши партньорки си размениха доста удари, също така малко вероятна засега изглежда и коалицията АНП и АСП.

Възможни са и тройни коалиции АНП, НЕОС и Зелени или АСДП, НЕОС и Зелени, а в една от предизборните дискусии Себастиан Курц допусна възможността да състави еднопартийно правителство на малцинството. Още сега е ясно едно: АСДП, НЕОС и Партията на зелените заявиха категорично, че няма да влязат в коалиция с АПС.

До предсрочния вот се стигна след корупционния скандал разтърсил страната точно преди евроизборите. В публичното пространство тогава бе пуснат видео запис, в който вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Партия на свободата предлага на предполагаем руски инвеститор държавни поръчки. Разкритията бяха публикувани в съвместен материал на германските издания Der Spiegel и Süddeutsche Zeitung. Видеозаписът е направен малко преди парламентарните избори през 2017 г. Уговорката е в замяна бизнесдамата да купи 50% от най-големия австрийски всекидневник Kronen Zeitung и да наклони редакционната политика в полза на АПС. Целта му е "да изгради медийна среда като Орбан", намеквайки за положителното отразяване, на което се радва унгарският премиер в родината си. Вицеканцлерът дори прогнозира, че с Kronen Zeitung на своя страна подкрепата за партията му може да достигне 34%.

Общо гласували: 3

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
3 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%