НАЙ-МАЛКО 32 ЖЕРТВИ И НАД 100 РАНЕНИ ПРИ ВЗРИВОВЕТЕ В ИЗБОРНИЯ ДЕН В АФГАНИСТАН

Автор: 5 GmediA 09:43, 29 септември 2019
Източник: БГНЕС

В Афганистан завърши гласуването на изборите за президент. След началото на изборния ден избухнаха няколко взрива в избирателни секции.

Първата бомба е избухнала пред избирателна секция в Афганистан само часове след началото на президентските избори в страната. При взрива са били ранени 15 души, по информация на служител в местна болница в Кандахар, където е избухнала бомбата.

По-късно през деня втора експлозия избухна в избирателен участък в Източен Афганистан. Един човек загина, а двама бяха ранени. Инцидентът е станал в град Джалалабад, провинция Нангархар.

Общо 113 нападения бяха извършени през целия изборен ден. Отнети са 32 човешки живота, а 123 души бяха ранени.  Отговорността за 64 от терористичните актове беше поета от талибаните, които не признават легитимността на афганистанското правителство. Организаторите на 59 от атаките все още остават неизвестни.

Атаките се случват по време на четвъртите президентски избори в историята на Афганистан, откакто падна талибанският режим през 2001 г. Процесът на изборите протича при постоянни заплахи за сигурността от радикалната групировка. Представители на талибаните не признават легитимността на правителството в Кабул и обявиха намерението си да направят всичко възможно за да саботират вота, включително като отправиха множество заплахи за атентати срещу избирателни секции, призовавайки гражданите на страната да не гласуват.

Резултати се очакват след три седмици, а евентуален втори тур - през ноември, но слабата активност засилва опасенията, че изходът ще е неясен и ще задълбочи хаоса в страната.

Под 10 милиона регистрирани гласоподаватели от общо 34 милиона афганистанци, около 5 хиляди избирателни секции, охранявани от 100 хиляди души от местните сили за сигурност при американска въздушна подкрепа. Така изглеждаше вотът за един от общо 14 кандидати в страна, разкъсвана от 40-годишен конфликт. Гласуване няма в районите под талибански контрол.

Общо гласували: 3

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
3 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%