ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ШИРАК, НАЙ-ОБИЧАНИЯТ ФРЕНСКИ ПРЕЗИДЕНТ НА 20 ВЕК

Автор: 5 GmediA 20:22, 29 септември 2019

Стефан Тафров: Поклонението пред тленните останки на Жак Ширак в Дома на инвалидите, където почива Наполеон Бонапарт, ще продължи и през нощта, защото броят на желаещите да почетат бившия френски президент е много по-голям от очаквания. Ширак ще бъде погребан в гробището Монпарнас, а преди това ще му бъдат отдадени военни почести в присъствието на президента Еманюел Макрон. Заупокойната служба, на която ще присъстват над тридесет държавни и правителствени ръководители, ще се състои в църквата "Сен Сюлпис". Една анкета през последните дни сочи Ширак като най-обичаният френски президент през 20 в. заедно с Шарл дьо Гол.

Венета Момчева, дипломат: В личния ми архив няма снимка от 2.11.1999. Денят, в който в Елисейския дворец се срещнах с Жак Ширак. Като директор на "Европейски държави" във Външно министерство участвах в подготовката на премиерското посещение в Париж и бях в делегацията. Беше решаваща визита преди срещата на върха на ЕС в Хелзинки през декември, на която трябваше (но не беше ясно!? ) да се вземе решение  за преговори за еврочленството ни.

Премиерският автомобил спря пред парадния вход, а  нашата кола незнайно защо се отдалечи. С един заместник-министър тичахме буквално по дворцовите коридори и останали без дъх влязохме по-малко от минута след началото на срещата. Стори ни се вечност..., краката ми се подкосиха от притеснение.

Нали трябваше да пиша Паметната бележка за срещата...

Топъл и предразполагащо усмихнат 192 см гигант бе легендата Ширак.

Основна тема - нашите ядрени реактори в "Козлодуй".

Думата на Франция имаше специална тежест в Европа, особено тази на институцията Ширак-7 пъти министър, 2 пъти президент, 18 г. кмет на Париж.

Поклон пред паметта му и подкрепата за тогавашна изпълнена с надежди и вдъхваща доверие България...

Източник: Фейсбук

Общо гласували: 3

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
3 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%