ЕВРОПА Е НА ПЪТ ДА СЕ РАЗДЕЛИ С КЕСТЕНИТЕ

Автор: 5 GmediA 06:58, 30 септември 2019
Източник: 5GMedia

Особено застрашени са кестените.

Тези цифри са резултат от най-новото изследване за биоразнообразието в Европа. Организацията, която ръководи Червената книга от 1939 г., отбелязва, че 15% от тези видове са буквално на „крачка” от изчезване.

"Дърветата са изключително важни за живота на Земята. Европейските дървета в цялото си разнообразие са източник на храна и място за живот на безброй видове животни, като птици и катерици. Те също играят ключова роля за икономиката", коментира ръководителят на звеното за „Червена книга на IUCN” Крейг Хилтън-Тейлър.

От цялото разнообразие от дървета, ендемични за европейския континент, тоест не растящи на никое друго място, 58% от видовете са изложени на риск от изчезване. От дърветата, които растат в Европа, но не са ендемични за нея, 42% от видовете могат да изчезнат.

Особено застрашени са кестените и около 200 вида кестенови дървета - броят им в Европа бързо намалява.

Според Люк Бас, директор на европейския офис на организацията, основният фактор за намаляване на популацията на тези видове е човешката дейност, включително растежа на градовете и обезлесяването.

"Това проучване показва критичната ситуация на много видове дървета, за които често просто не се мисли. Но те представляват основата на европейската екосистема и правят нашата планета здрава", добави Люк Бас.

 

Източник: БГНЕС

Тагнато в: кестени
Общо гласували: 8

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
6 гласували / 75%
Да
2 гласували / 25%