ШЕФКАТА НА НАП ГАЛЯ ДИМИТРОВА ВЗИМА ПОЧТИ ДВА ПЪТИ ПО-ВИСОКА ЗАПЛАТА ОТ ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ

Автор: 5 GmediA 12:07, 30 септември 2019

Директорът на НАП Галя Димитрова получава 124 000 лева годишна заплата, което се равнява на 10 333 лева на месец. Информацията разкриват в свое писмо работещи в данъчната администрация, съобщи „19 минути“.

Галя Димитрова е лично отговорна за катастрофата с пробиването на сайта на НАП. Още като заместник-изпълнителен директор, защото е била ресорна на дирекция Контрол и е продължила с безотговорното отношение вече като директор“, пишат данъчните.

Работещите в НАП алармират, че в Агенцията непрекъснато има срив в работата на програмите въпреки похарчените 2,3 милиона лева европари за вътрешни системи на НАП. „Предстои да се дадат още милион за доработка, но контролът е нулев“, казват данъчните и заявяват, че ще изпратят писмото и до новия главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

От написаното по-горе се вижда, че и шефката на НАП получава по-висока заплата от президента и премиера.

За сравнение 5GMedia ви представя информация за заплатите на първите мъже в държавата, както и на други работещи на държавни длъжности. От изложеното по-доло е видно, че редица шефове на комисии и институции също взимат по-голяма заплата от министър-председателя Бойко Борисов.

Председателят на Съвета на директорите на Българската банка за възстановяване и развитие Стоян Мавродиев е рекордьор по най-високо месечно заплащане на държавна длъжност с над 36 000 лева месечно.

След него се нарежда шефът на БНБ Димитър Радев с 16 849 лева на месец.

Подуправителите на БНБ Калин Христов, Димитър Костов и Нина Стоянова също са по-висока заплата от Борисов и Радев. Тримата получават по 14 442 лв. месечно.

Председателят на Конституциония съд Борис Велчев пък се разписва срещу около 9300 лева месечно. Членовете на този съд вземат 90% от основната заплата на председателя и към получената сума се начисляват класовете.

Шефовете на държавните медии – БНТ и БНР също получава повече от премиера Борисов. Така например изпълнителният директор на БНР Светослав Костов е получил през август заплата от 8209 лева.

Според годишните декларации на други родни държавници с по-висока заплата от Борисов е и председателят на Сметната палата Цветан Цветков, който е декларирал годишен приход от 126 708 лв.

Около 10 000 месечно прибира и шефът на Агенция „Митници” Георги Костов, декларирал 111 040 лв. от заплати; бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев пък е декларирал доход от 125 119 лв. от заплати.

Председателят на Комисията за финансов надзор получава основно месечно възнаграждение в размер на 13 146 лева, а заместниците му - 12 003 лева. За директорите на дирекции сумата е 5133 лева.

В Комисията за енергийно и водно регулиране, председателят Иван Иванов се подписва за поне 5713 лв. месечно, а членовете на комисията – срещу 5222 лв. Това са заплатите без класовете за прослужено време.

На този фон заплатите на първите мъже в държавата бледнеят. Възнагражденията на премиер и президент се определят на базата на депутатската заплата, която е 3756 лева, без добавки и класове и без доплащане за участие в комисии.

Така председателят на парламента получава с 55% отгоре над депутатската заплата, т.е. основното му възнаграждение е 5821 лв. Без класовете. Премиерът получава с 5% по-малко от парламентарния шеф, т.е. основната му заплата в момента е 5530 лв. Бойко Борисов обаче има към 30 години трудов стаж и с класовете заплатата му е към 7189 лв.

Президентът Румен Радев получава две депутатски заплати, т.е. основната му е 7512 лв. При него като на военен обаче класовете му носят още 60% към заплатата и тя става 12 019 лв. месечно.

Общо гласували: 23

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
16 гласували / 69.57%
Да
7 гласували / 30.43%