ВЛАСТТА РЕШИ: НЕ МОЖЕМ БЕЗУСЛОВНО ДА ПОДКРЕПИМ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ПО ПЪТЯ Й КЪМ ЕС

Автор: 5 GmediA 12:43, 30 септември 2019
Източник: Снимка: БГНЕС

По инициатива на държавния глава Румен Радев днес, на „Дондуков“ 2, се проведе консултативна среща на тема: Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

На срещата присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, както и други политици.

На срещата бе решено, че България ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но под условие.

“Ние не може безусловно да подкрепим Македония и трябва да заложим много ясни условия. Надявам се, че това, което ще направим ще бъде много ясен сигнал за управляващите в Скопие, че времето на тупането на топката е приключило.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след консултативната среща при президента за Македония, предаде БГНЕС.

Най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС. Това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се движат към членство НАТО и ЕС”, посочи Каракачанов.

„България винаги е подкрепяла европейската перспектива за страните от Западните Балкани, в това число и за Северна Македония. Но тази подкрепа никога не е била безусловна”, заяви външният министър Екатерина Захариева.

"Ако нещо се договорихме днес, то е правителството до няколко дни да представи своя позиция и условия, свързани с евентуална подкрепа за членство на Северна Македония в ЕС. Тогава и БСП за България ще излезе със своя позиция.

Това каза заместник-председателят на парламента и депутат от групата на „БСП за България“ Кристиан Вигенин след консултативната среща при президента, предаде БГНЕС.

Ако са удовлетворителни позициите, които ще представи правителството, може да търсим и обща декларация на парламента, посочи Вигенин.

България не бива да допусне в ЕС страна, която не се отнася добронамерено и неизпълнява своите добросъседски ангажименти. Но трябва да е ясно и че за нас не бива да има разделение между Северна Македония и Албания, каза още той. 

Вчера вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че България не трябва да дава зелена светлина за започване на преговори, докато „не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония”. Той дори заплаши, че ВМРО ще напусне управлението, ако страната ни подкрепи западната си съседка за членство в ЕС, преди Скопие да започне да изпълнява сключения договор за добросъседство в частта за изчистване на казусите в общата ни история, припомня Нова телевизия.

Общо гласували: 3

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
3 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%