КАК ОБЕЩАНИТЕ 50 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА СЕСТРИТЕ СЕ ОКАЗАХА 6 МИЛИОНА?

Автор: 5 GmediA 14:59, 3 октомври 2019

След серия протести на медицински сестри, на 10 април кабинетът издаде постановление, с което отпуска до 50 милиона лева субсидия за болниците. 
„Около 50 милиона за повишаване на заплатите на медицинските сестри", заяви тогава министър-председателят Бойко Борисов. А здравният министър Кирил Ананиев добави "С направеното предложение ще постигнем като цяло заплатите, които са предвидени като начални в колективния трудов договор – 950 лв".

Оказа се обаче, че по-малко от месец след гръмкото им съобщаване, управляващите са орязали сумата на 6 млн. лева, съобщи бТВ.
Новата сума е дадена на общински болници, на такива, които оказват психиатрична помощ, и които лекуват пациенти с туберкулоза. От Лекарския съюз твърдят, че не знаят за редакцията.

От Здравносто министерство са обяснили за бТВ, че заради отпуснатите по-рано през февруари 30 милиона лева, лимитът за субсидия към болниците е достигнат. Затова постановлението на кабинета е редактирано и сумата значително намалена.

През май, когато кабинетът редактира постановлението си, Надзорът на Здравната каса взе свое решение – да освободи 50 милиона от резерва си, които да отидат за увеличение на цените на клинични пътеки. Тези пари обаче не заместват обещаните от правителството – категорични са и Лекарският съюз, и членове на Надзора на Касата

Коментарът на здравния министър по казуса е следния: “Ние видяхме, че има много болници, които няма да могат да получат пари и затова преценихме и аз благодаря на колегите от НЗОК, които още в средата на годината решиха да отблокират своя резерв за непредвидени и неотложни разходи, за да можем да изпълним поетите ангажименти, свързани със заплатите на медицинските сестри“.

“От самото начало казвам, че са осигурени 86 млн. лева, които са осигурени, другото е въпрос на източник...Никога не е ставало въпрос за два пъти по 50 млн. лв. плюс 30 млн. лева“, коментира Ананиев в опит да оправдае решението.

В средата на септември премиерът Бойко Борисов продължаваше обаче да твърди, че правителството е отпуснало 50 млн. лева за заплати на медицинските сестри и дори с раздразнение обяви, че Ананиев трябва да се обяснява по въпроса.

"Ние сме ги пратили тези 50 милиона. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме, а те не са 50, а са 86, да се оправдава той къде са", коментира министър-председателят Бойко Борисов.

Общо гласували: 23

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
16 гласували / 69.57%
Да
7 гласували / 30.43%