КАК ОБЕЩАНИТЕ 50 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА СЕСТРИТЕ СЕ ОКАЗАХА 6 МИЛИОНА?

Автор: 5 GmediA 14:59, 3 октомври 2019

След серия протести на медицински сестри, на 10 април кабинетът издаде постановление, с което отпуска до 50 милиона лева субсидия за болниците. 
„Около 50 милиона за повишаване на заплатите на медицинските сестри", заяви тогава министър-председателят Бойко Борисов. А здравният министър Кирил Ананиев добави "С направеното предложение ще постигнем като цяло заплатите, които са предвидени като начални в колективния трудов договор – 950 лв".

Оказа се обаче, че по-малко от месец след гръмкото им съобщаване, управляващите са орязали сумата на 6 млн. лева, съобщи бТВ.
Новата сума е дадена на общински болници, на такива, които оказват психиатрична помощ, и които лекуват пациенти с туберкулоза. От Лекарския съюз твърдят, че не знаят за редакцията.

От Здравносто министерство са обяснили за бТВ, че заради отпуснатите по-рано през февруари 30 милиона лева, лимитът за субсидия към болниците е достигнат. Затова постановлението на кабинета е редактирано и сумата значително намалена.

През май, когато кабинетът редактира постановлението си, Надзорът на Здравната каса взе свое решение – да освободи 50 милиона от резерва си, които да отидат за увеличение на цените на клинични пътеки. Тези пари обаче не заместват обещаните от правителството – категорични са и Лекарският съюз, и членове на Надзора на Касата

Коментарът на здравния министър по казуса е следния: “Ние видяхме, че има много болници, които няма да могат да получат пари и затова преценихме и аз благодаря на колегите от НЗОК, които още в средата на годината решиха да отблокират своя резерв за непредвидени и неотложни разходи, за да можем да изпълним поетите ангажименти, свързани със заплатите на медицинските сестри“.

“От самото начало казвам, че са осигурени 86 млн. лева, които са осигурени, другото е въпрос на източник...Никога не е ставало въпрос за два пъти по 50 млн. лв. плюс 30 млн. лева“, коментира Ананиев в опит да оправдае решението.

В средата на септември премиерът Бойко Борисов продължаваше обаче да твърди, че правителството е отпуснало 50 млн. лева за заплати на медицинските сестри и дори с раздразнение обяви, че Ананиев трябва да се обяснява по въпроса.

"Ние сме ги пратили тези 50 милиона. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме, а те не са 50, а са 86, да се оправдава той къде са", коментира министър-председателят Бойко Борисов.

КОМЕНТАРИ

От: Иво 14 октомври 2019
Мъжко е да обещаеш!........Човешко е да не изпълниш......
От: Лъч светлина 14 октомври 2019
Дон Паталогезе пак се прави на дръж ми шапката!Много добре знае,че неговите хора са мафиоти и парите ги разграбват преди да са стигнали до хората,до мед. сестрите!Октоподът засмуква всичко!Този пък министър даже и не е негов ,само се води негов,а иначе е на дон Дебеланезе,така,че дон Паталогезе няма думата!Той само продава българските интереси за да оцелее сикаджийска му мутра!Десет години служи на Кремълската мафия като не разрушава монопола на Лукойл ,не плащат никакви данъци към бюджета,не направи за десет години нито една от колекторните връзки за газ със съседните страни защото истинските му господари от Кремъл не разрешават!Сега пак сключи неравностойни договори за " Турски поток" в полза на господарите си от Кремъл!Да не говорим за АЕЦ Белене там мафията е огромна!Вместо да са в затвора ние плащаме на мафиотите за да ни ограбват!
От: Мафията ГЕРБ 14 октомври 2019
Политиците от ГЕРБ са едни от най-корумпираните в света, но народът ги избира с изненадваща упоритост. След като бъдат избрани отново, те започват нспрекъсната война с поданиците си и съсипват целенасочено всеки бизнес, който не е на тяхни хора, както и всичко ценно, което създават българските таланти

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 9

Анкета

ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ СМЕТОСЪБИРАНЕТО В СОФИЯ?
Не
8 гласували / 88.89%
Да
1 гласували / 11.11%