ЕЛЕКТРОННИТЕ ЦИГАРИ УБИХА 18 ДУШИ В САЩ

Автор: 5 GmediA 11:07, 4 октомври 2019

Броят на хората, страдащи от проблеми с белите дробове след употреба на електронни цигари в САЩ е достигнал 1080 души, съобщиха американските власти. Починалите от подобно заболяване са 18, предаде БГНЕС.

„За съжаление това може да е върхът на айсберга, когато става въпрос за ескалиране на опасността за здравето, която представлява това за обществото, най-вече за младите хора и подрастващите“, заяви Робърт Редфилд, директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Центърът допълва, че увеличението с 275 случая спрямо миналата седмица е комбинация от нови заболели през последните две седмици и съобщаване за случаи, които досега не са били известни.

80% от всички пациенти са под 35-годишна възраст.

Биопсии на 17 души, засегнати от епидемията от белодробни заболявания в резултат на употребата на електронни цигари в САЩ, разкриват поражения, сходни с тези от излагането на вредни токсични газове, гласи публикация в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

"Допускаме по-скоро, че става въпрос за преки химически поражения, подобни на наблюдаваните в резултат на излагане на токсични изпарения, отровни газове и токсични агенти", допълва патологът.

Пробите са взети от 17 души, двама от които са починали.

 

Общо гласували: 23

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
16 гласували / 69.57%
Да
7 гласували / 30.43%