МИНИСТЪР АНАНИЕВ: ИСКАНЕТО НА СЕСТРИТЕ ЗА ДВЕ МИНИМАЛНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗПЪЛНЕНО

Автор: 5 GmediA 12:13, 4 октомври 2019
Източник: Снимка: БНТ

Продължава спорът за отпуснатите средства за заплати на медицинските сестри. По време на парламентарния контрол от БСП отново поискаха отговор от здравния министър Кирил Ананиев за различието в сумите, които са отпуснати, поискаха отговор и от премиера Борисов, съобщи БНТ.

През април кабинетът подписа допълнителни до 50 милиона лева, а месец по-късно сумата е намалена на 6 милиона. 

„Г-н Борисов защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани. Този път няма как да се скриете зад някой „главанак”, който ви организира преврат. Отговорността е лична и Ваша”, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Министър Ананиев обяви, че отпуснатите средства са общо 86 млн. лв., но от различни финансови източници. Първоначално били отпуснати 30 млн. лв., а после още 6 млн. лв. Другите пък дошли от бюджета на здравната каса.

"Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз съм излъгал. 86 милиона лева бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати", заяви Ананиев.

Той каза още, че средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лв., а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева. 

Здравният министър обаче бе категоричен,  че искането за две минимални работни заплати не може да бъде изпълнено.

Общо гласували: 23

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
16 гласували / 69.57%
Да
7 гласували / 30.43%