БЪЛГАРСКАТА БОРСА ЗА ПРИРОДЕН ГАЗ ЩЕ ЗАРАБОТИ ОТ 1 ДЕКЕМВРИ ОБЕЩАВА МИНИСТЪР ПЕТКОВА

Автор: 5 GmediA 13:56, 6 октомври 2019
Източник: БГНЕС

От 1 декември ще заработи Българската борса за търговия с природен газ, което е важна крачка за либерализацията на цените, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ. Петкова припомни, че през юни са реализирани и първите доставки на втечнен газ от Съединените щати.

"Либерализацията на цената на природния газ е основно наше задължение като държава членка на ЕС. Либерализацията означава конкуренция. Това означава по-добри цени и по-добри условия", каза министърът. Петкова е оптимист за реализирането на проекта АЕЦ "Белене"."Провежда се процедура за избор на стратегически инвеститор. Тази процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС, целта беше да стигне максимално широк кръг заинтересувани лица. Да бъде абсолютно публична, така че да могат наистина големи компании да заявят интерес и да участват в този проект, защото смятам, че ще бъде важен не само за България, но и за целия регион", допълни министърът.

Оптимист съм за реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ. Тя обясни, че в момента се провежда процедура за избор на стратегически инвеститор, която е била публикувана в официален вестник на ЕС, така че да достигне до максимално широк кръг заинтересувани лица.

Да бъде абсолютно публична, така че да могат наистина големи компании да заявят интерес и да участват в този проект, защото смятам, че ще бъде важен не само за България, но и за целия регион, обясни енергийният министър.

Общо гласували: 23

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
16 гласували / 69.57%
Да
7 гласували / 30.43%