ПРОТЕСТЪТ НА МЕДИЦИТЕ ПРИКЛЮЧИ: БЮДЖЕТ 2020 ЩЕ ИМ ОСИГУРИ НАД 200 МИЛИОНА ЛЕВА

Автор: 5 GmediA 13:40, 7 октомври 2019
Източник: Снимка: Иван Григоров, Дир.бг

Хиляди медици се събраха на протест пред сградата на Министерския съвет в столицата и временно затвориха две от лентите за движение по бул. "Цар Освободител".

С плакати “Справедливо и достойно заплащане в здравеопазването”, “Искаме да живеем и работим в България”, Стига унижение”, “Днес протест - утре стачка” здравните работници настояват за достойно заплащане на труда им.

“Тук сме дошли за последен път да кажем, че нашето търпение свърши. Следващият път няма да бъдем мирни и тихи”, каза на протеста президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.

„Здравеопазването е в тежка криза. Критично се задълбочава дефицитът на лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабелитатори“, заявяват медиците в декларация до кабинета.

В документа се настоява в Бюджет 2020 да се предвидят повече пари за подобряване на извънболничната помощ, Колективният трудов договор да стане задължителен за всички лечебни заведения, както и повече средства за издръжката на детското и училищното здравеопазване.

Ние искаме уважение, искаме достоен труд, заявиха още медиците. Протестът им завърши след срещата на президента на КНСБ Пламен Димитров с вицепремиера Томислав Дончев.

"Над 200 млн. лева допълнително ще бъдат заложени в проектобюджета за 2020 година", обяви след срещата Пламен Димитров.

Настояването на синдикатите е парите да отидат за болничната помощ, като 70% от тях да са за заплати.

Димитров уточни, че си дава сметка, че всички искания няма да се решат за 15 минути, но след срещата си тръгва умерен оптимист.

Анализът, който направихме през последните години, показва, че тези пари ще влезнат през увеличение на клиничните пътеки, допълни здравният министър Кирил Ананиев.

Общо гласували: 23

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
16 гласували / 69.57%
Да
7 гласували / 30.43%