ИРАН ОСВОБОДИ ЖУРНАЛИСТКАТА ЮЛИЯ ЮЗИК

Автор: 5 GmediA 09:21, 10 октомври 2019
Източник: Снимка: ВВС

Руската журналистка Юлия Юзик, задържана миналата седмица в Иран, беше освободена. Тя вече се е върнала в Москва. Новината бе съобщена от руското посолство в Техеран в четвъртък вечерта, предаде Би Би Си.

Задържането на Юзик в Иран стана известно на 4 октомври. Паспорът на журналистката е бил отнет от иранските власти още след кацането ѝ на летището в Техеран в началото на октомври. Малко по-късно вратата на хотелската ѝ стая е била разбита от силите на реда, а тя самата - арестувана. В изявление иранското външно министерство съобщи, че тя е задържана, за да "даде редица обяснения".

Тогава международната организация "Репортери без граници" призова Иран да освободи Юлия Юзик. В апела се казва, че визовите въпроси не може да се смятат за достатъчно основание за ограничаването на свободата на журналистката.

Реакция имаше и от Кремъл: "Считаме задържането на руски журналисти за неприемливо. Надяваме се в най-близко бъдеще тя да бъде освободена и руската страна да получи необходимите обяснения", заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент.

Името на Юлия Юзик се свързва с най-прочутата ѝ книга "Невестите на Аллах", преведена на няколко езика. Посветена е на жените, извършващи самоубийствени атентати в Русия. Друга нейна популярна книга е "Дневник от Беслан", в която руските власти са обвинени заради цялостната им политика в Кавказ.

Тагнато в: Юлия Юзик
Общо гласували: 12

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
7 гласували / 58.33%
Не
5 гласували / 41.67%