МОЖЕ ЛИ СМЪРТТА НА ЕДНО МОМИЧЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В КАТАЛИЗАТОР НА ПРОМЯНАТА В ИРАН!?

Автор: 5 GmediA 11:26, 10 октомври 2019
Източник: БГНЕС

Иран допусна жени да гледат мач на стадиона за първи път от 40 години. В страната нарушиха традиционната забрана за двубоя  от световните квалификации срещу Камбоджа. Срещата е днес на националния стадион в Техеран. Така над 3500 жени са си купили билети за специален сектор, в който ще бъдат отделени от мъжката публика. И това, въпреки че отново е странно, е огромен пробив. Може ли смъртта на едно момиче да се превърне в катализатор на промяната? Когато стане дума за правата (и най-вече липсата на такива) на жените в мюсюлманския свят целият футболен свят трябва да се намеси! 

Иран спираше жени от спортни събития на живо в последните 4 десетилетия след Ислямската революция в страната. Но случаят с т.нар. Синьо момиче от миналия месец предизвика промените. Жената с име Сахар Ходаяри се самозапали и почина на 9 септември в протест, след като бе осъдена на 2 г. затвор за влизане на стадион за мач, дегизирана.

ФИФА реагира и заплаши със сериозни санкции Иран, ако продължи репресивната политика спрямо жените-фенки. Така федерацията взе решение да отвори врати, макар и само за една обособена трибуна, за този мач.

Над 150 жени-полицайки ще пазят сектора. Голямото събитие идва със сянката на притеснение, че жените на стадиона могат да бъдат обект на хули и обиди, както и на физическа атака. Но полицията обяви, че взима всички мерки да няма инциденти. 

Италианският Рома стана един от първите отбори в Европа, които се опитаха да обърнат внимание на ситуацията в Иран, като промени цветовете на клубната си емблема от виненочервени на сини - в памет на Синьото момиче. Президентът на ФИФА Джани Инфантино излезе с обръщение след случая с Ходаяри и нейната смърт. И призова иранските власти да вземат мерки. Едва ли това е най-твърдата възможна позиция и конкретна стъпка, но... засега друга от футболния свят няма.

Тагнато в: Иран

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 12

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
9 гласували / 75%
Не мога да преценя
2 гласували / 16.67%
Не
1 гласували / 8.33%