ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ СЪБУВАМЕ У ДОМА?

Автор: 5 GmediA 12:09, 10 октомври 2019

Може би държите обувките си отвън, защото не искате да оставят мръсотия по чистите килими и подове или просто е облекчение да ги събуете.

Събуването на обувките в дома е често срещана практика, наблюдавана в азиатските и в страните от Близкия Изток. Но ако редовно ги сваляте, главно защото се притеснявате, че вредните бактерии отвън ще влязат вътре и ще ви разболеят, вероятно можете да се отпуснете.

Тези опасения са прекомерно изразени, според експерти, които добавят, че често се пренебрегват по-належащите рискове за здравето.

Какво има на подметката ви?

Чарлз П. Герба, професор и микробиолог от университета в Аризона, проучи колко и кои видове бактерии се задържат от долната част на обувките.

През 2008 г. изследователите проучват нови обувки, носени от 10 участници в продължение на две седмици и откриват, че бактерии като E. coli са изключително разпространени от външната страна на обувките. Известно е, че E.coli причинява чревни и пикочни инфекции, както и менингит.

Проучването не е публикувано в рецензирано списание, включваше ограничен брой участници и беше подкрепено от обувната компания Rockport, която тестваше обувки за машинно пране.

Герба каза в интервю този месец, че констатациите на изследването са го накарали да промени дори някои от собствените си поведения: „Това ме накара вече да не поставям краката си на бюрото.“

Замърсените обувки е малко вероятно да ви разболеят

Възможно е да предавате микроби от обувките си, ако докоснете обувките си, а след това лицето или устата си, например, или ако ядете храна, която е хвърлена на пода.

Но в йерархията на потенциалните опасности за здравето у дома обувките, покрити с бактерии, са сравнително на ниско ниво, според Доналд У. Шафнър, хранителен микробиолог от университета в Рутгърс в Ню Джърси.

Той каза, че има по-опасни заразоносители, като: Болен ли е някой в къщата? Има ли наблизо жаби, костенурки или змии, които могат да носят салмонела? Правилно ли се съхранява и приготвя храната?

Гъбите в кухнята, които задържат частици вода и храна, са „котловина“ на бактериите, каза д-р Аарон Е. Карол, професор по педиатрия в Университетския университет по медицина в Индианаполис.

Извън дома има предмети и повърхности, които често се пипат, но рядко, ако въобе се мият, като пари, A.T.M. бутоните и дръжките на помпата на бензиностанцията, каза той и добави: „Ако се съсредоточите върху обувките на хората, се съсредоточавате върху грешния вектор.“

Експертите подчертаха, че измиването на ръцете със сапун и вода остава най-важната здравна практика.

Lisa A. Cuchara, професор по биомедицински науки в Quinnipiac University в Хамдън, Конусин, каза, че фекалните бактерии със сигурност са били прехвърлени от обувките на пода в дома ви, но че „за повечето здрави възрастни това ниво на замърсяване не е заплаха за здравето. "

Разглеждайки заплахата в перспектива, тя отбеляза, че подът в обществена тоалетна има около два милиона бактерии на квадратен инч. Тоалетна седалка, от друга страна, има средно около 50 на квадратен инч.

"Помислете за това следващия път, когато поставите чантата или раницата си на пода в банята и след това я донесете вкъщи и я сложете на кухненската маса или плота “, каза тя.

Помислете какво влече кучето

Ако се притеснявате за това, какво пренасят хората, тогава какво ще кажете за кучетата си?

„Не мием лапите на кучето всеки път, когато той влезе в къщата и не искам да мислим къде е ходил“, каза д-р Карол, който има куче на име Локи.

 

Източник: Ню Йорк таймс, превод 5GMedia

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ИК НА БФС ДА ОДОБРИ ОСТАВКАТА НА БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%