ЛОНДОН И БРЮКСЕЛ СЕ ДОГОВОРИХА ЗА BREXIT

Автор: 5 GmediA 13:46, 17 октомври 2019

Преди срещата на европейските лидери в Брюксел е договорена нова сделка за Brexit между преговарящите екипи на Обединеното кралство и ЕС.

Британският премиер Борис Джонсън написа в Туитър: „Имаме страхотна нова сделка, която възвръща контрола - сега парламентът трябва да направи Брекзит възможен в събота, за да можем да преминем към други приоритети като разходите за живот, насилието и престъпността“.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от своя страна заяви, че „има сделка за Брекзит“. Юнкер заяви още, че Европейската комисия е одобрила споразумението и сега следва то да бъде представено на лидерите на ЕС.

Това ще се случи на решаващата среща на върха на ЕС в Брюксел днес.

"Там, където има воля, има и сделка - ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Обединеното кралство и свидетелства за нашия ангажимент да намерим решение", туитва Юнкер.

"Препоръчвам на Европейския съвет да одобри тази сделка", каза той, позовавайки се на Европейския съвет на лидерите на държавите-членки, който ще се срещне по-късно днес.

Лидерът на лейбърите Джеръми Корбин заяви, че сделката звучи "още по-зле" от тази, която бе договорена от предишния премиер - Тереза ​​Мей и "трябва да бъде отхвърлена" от депутатите.

Предстои сделката да бъде одобрена както от парламентите на Обединеното кралство, така и от Европейския парламент.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври. В събота парламентът на страната се очаква да гласува новото споразумение.

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 0

Анкета

СПАЗВАТЕ ЛИ КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ?
Да
0 гласували / 0%
Не
0 гласували / 0%
За кратко
0 гласували / 0%