ЕНЕРГИЙНИЯТ МИНИСТЪР ТВЪРДИ: НЯМА ДА СТАНЕМ ПО-ЗАВИСИМИ ОТ РУСИЯ

Автор: 5Gmedia , 09:25, 5 март 2019

Договореното вчера между българския премиер Бойко Борисов и неговия колега Дмитрий Медведев не ни прави по-зависими от Русия. Такова мнение изрази министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия. По думите й от изключителна важност е да бъде уточнено какво е важно за България и какъв е националният ни интерес. „На първо място е да осигурим сигурността на доставките и да осигурим диверсификация на енергийните доставки", посочи Петкова и допълни, че всичко, което е направила страната ни по изграждането на "Турски поток", е изцяло съобразено с европейските правила и защитава националния ни интерес.

Тя посочи, че и България, и „Газпром” са извлекли своите поуки, свързани с реализацията на проекта „Южен поток” и заяви, че приходите, които ще се реализират от „Турски поток” за година, са над 397 млн. лв., което означава, че до 2039 година България ще си възвърне инвестицията в проекта.

По темата за АЕЦ “Белене” енергийният министър заяви, че технологията на реакторите е съвременна и най-сигурната.

 „Към настоящия момент притежаваме оборудване, което е платено, площадка, която е лицензирана, притежаваме и огромна част от документите, свързани с лицензирането на този проект, така че са налице всички предпоставки да бъде направен опит този проект да бъде реализиран на пазарен принцип. Тази площадка е изградена за ядрена централа. Тя притежава цялата необходима инфраструктура”, обясни тя.

Петкова подчерта още, че ситуацията днес е много по-различна от ситуацията през 2012 година, когато беше налице и финансова икономическа криза. „До момента са дадени 3 милиарда лева, пари на българските данъкоплатци“, припомни тя и допълни, че към настоящия момент е налице сериозен инвеститорски интерес към реализацията на проекта. Той е от страна на китайската компания CNNC, която е най-голямата държавна ядрена корпорация в Китай. Заявен е интерес и от страна на „Фрамaтом”, от страна на Корейската хидро-атомна корпорация, „Дженерал електрик” и „Росатом”.

Общо гласували: 22

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
16 гласували / 72.73%
Да
6 гласували / 27.27%