ЕКСКЛУЗИВНО: ФИЛИП МОРИС ПЛАТИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО В ИНДИЯ, ВЪПРЕКИ ЗАБРАНАТА ЗА ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ

Автор: 5Gmedia , 12:26, 6 март 2019

Буквално преди минути агенция „Ройтерс“ излезе с ексклузивна информация, че цигареният гигант „Филип Морис Интернешънъл“ от години плаща производствени разходи на индийския си партньор за производство на цигари Marlboro, заобикаляйки деветгодишна забрана на правителството за преки чуждестранни инвестиции в индустрията.

През 2010 г. индийското правителство забрани преките чуждестранни инвестиции в производството на цигари, като заяви, че мярката ще увеличи усилията й за ограничаване на тютюнопушенето.

Ограничаването на чуждестранните инвестиции оставя производството на цигари до голяма степен в ръцете на местните играчи и би трябвало да предотврати всякакво чуждестранно финансиране. Година след решението на правителството, Japan Tobacco напусна Индия, като се позова на "неустойчив бизнес модел".

Филип Морис обаче остава в Индия и използва друг маршрут, според документите на компанията от май 2009 г. до януари 2018 г. Година преди забраната за преки чуждестранни инвестиции той сключи изключителна сделка с индийския Годфри Филипс за производство на световно известните цигари Marlboro.

Оттогава насам Годфри публично действа като контрагентен производител на цигари Marlboro в Индия, докато местната единица, притежавана от Филип Морис, действа като търговско дружество на едро и популяризира марката.

Но десетки вътрешни фирмени документи - включително сметки за фактури, правни споразумения, електронни писма и счетоводни отчети - показват, че Филип Морис от години косвено е заплащал разходи, свързани с производството на цигари Marlboro в Индия.

Някои бивши индийски служители в областта на правоприлагането заявиха, че практиката за непряко плащане на разходите, свързани с производството, нарушава регулаторните правила. Някои адвокати не се съгласиха, като посочиха, че федералните правила не забраняват изрично подобни плащания, пише още „Ройтерс“.

Директорът по корпоративни въпроси на Филип Морис в Индия, Р. Венкатеш, каза че „бизнесът на компанията с Годфри Филипс Индия съответства на правилата за индийските преки инвестиции“.

 „Ройтерс“ уточнява, че от Филип Морис са отказали да отговоря на въпроси по темата, както и нито един от ръководителите в компанията не е приел да даде интервю, въпреки многократните искания от страна на агенцията за последния месец.

Общо гласували: 0

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ДА ВЪРНЕ ВАСИЛ БОЖКОВ В БЪЛГАРИЯ?
Не
0 гласували / 0%
Да
0 гласували / 0%