МИНИСТЪР ДИМОВ ПРИЗНА: ИМА НЕРАГЛЕМЕНТИРАНО ИЗТОЧВАНЕ НА ЯЗ. "СТУДЕНА"

Автор: 5 GmediA 10:36, 2 декември 2019

Няма незаконна тръба от яз. „Студена, но има нерегламентирано източване към Радомир през помпена станция „Крапец”. Това заяви пред бТВ министърът на екологията Нено Димов по повод водната криза в Перник, заради която градът е на воден режим от 18 ноември.

Радомир може да получава питейна вода от яз. „Студена”, но само при аварийна ситуация, а Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не е било уведомени за такава, уточни министърът.

Освен нерегламентирано източване на язовира проверка на министерството е установила и липса на разходомер, заради което не може да се каже какво количество вода е източено. МОСВ е направил предписание да бъде поставен такъв.

Димов уточни, че само разследване може да установи кой е разрешил нерегламентираното източване на яз. „Студена”.

Според него са нужни законови промени, които да забранят използването на вода за питейни нужди и за индустриални. Сега това не категорично забранено. Трябва да се работи и за намаляване на загубите по ВиК мрежата, които за Перник са 75%, каза още екоминистърът.

Той коментира и замърсяването на река „Струма” от миналата седмица. Зрители на bTV сигнализираха за ръждиво-кафява вода в реката край Перник. Установено е, че замърсяването идва от бившия комбинат „Ленин” – част, която не е приватизирана. Сега обаче се търси собственикът на този обект.

Проверката за разкопаването на коритото около река Вит, показала, че има нарушение „Хидрсотрой”, които били наето от областния управител да разчистват, но не поискали разрешение от Басейнова дирекция. Фирмата е глобена, засега не е обжалвала, уточни екоминистърът.

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 15 декември 2019
Още един министър на мафията!Ако имаше и минимална законност този мафиот на министерски пост отдавна трябваше да е изритан и при бай Ставри!И водата откраднаха на Перник и река Вит разораха и по Черноморието безобразия и този пъклен човечец и екологична оценка за парк Пирин не иска да прави и декари от Витоша ще откраднат и този марионетен бандит нищо не може да го свали!Това не е ли марионетка за престъпления срещу природата!?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 2

Анкета

КОЙ Е ОСНОВНИЯТ ЗАМЪРСИТЕЛ НА ВЪЗДУХА В СОФИЯ?
Прашните улици и строителни площадки
1 гласували / 50%
Битовото отопление
1 гласували / 50%
Превозните средства
0 гласували / 0%