ЛОЗАН ПАНОВ ИСКА РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА КАДРУВАНЕ ВЪВ ВСС ПО ИНФОРМАЦИЯ НА ПРЕМИЕРА И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Автор: 5 GmediA 13:46, 5 декември 2019

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова компетентните органи да разследват търговия с влияние по данни, изнесени от министър-председателя и главния прокурор, съобщи бТВ.

Става дума за две отделни изказвания. По време на изслушването на Иван Гешев за главен прокурор, настоящият обвинител №1 Сотир Цацаров атакува Лозан Панов с думите: „Ще минат още два месеца, ще си изляза и аз (от съдебния съвет). Така никой няма да знае какво се е случило тук вътре и в две други сгради (при процедурата за Панов). Аз го знам, но няма да го кажа”. Вчера в ефира на bTV премиерът Бойко Борисов също атакува съдия №1: „Аз подкрепих най-много Лозан Панов навремето. Питайте го него. Най-много го подкрепих. Той нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил (...) Подкрепих го с парламентарните си група. С начина, по който се избират във висшия съвет. С излъчените от нас представители".

Председателят на ВКС припомни друг случай с данни за търговия с влияние - записите "Яневагейт", в които се споменават главният прокурор и министър-председателят: „Не съм имал разговор на четири очи с министър-председателя, а това, което остана под линия беше – две каки си говорят. За да не остане сега под линия, че две батки си говорят“.

Председателят на ВКС определи като "странна" идеята да се назначава независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор и който се избира с 2/3 мнозинство от прокурорската колегия. Панов постави въпроса доколко независим ще бъде този прокурор, след като изборът му ще бъде осъществяван от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор.

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 14

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
10 гласували / 71.43%
Не
2 гласували / 14.29%
Не мога да преценя
2 гласували / 14.29%