ФРАНЦИЯ Е БЛОКИРАНА ОТ НАЙ-МАЩАБНАТА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ СТАЧКА (ВИДЕО)

Автор: 5 GmediA 09:06, 6 декември 2019

Над половин милион души демонстрираха вчера във Франция в рамките на масова стачка срещу пенсионната реформа, предаде Франс прес. 

Стачката беше масово подкрепена във всички сектори - транспорт, образование, полиция, култура, а над 510 000 души излязоха по улиците на около 70 френски града. В това преброяване на АФП не влиза парижката демонстрация, която по синдикални данни е събрала 250 000 души. Очаква се няколко милиона работници и служители в държавния и частния сектор да се включат в протестните действия.

Предлаганата от президента Еманюел Макрон пенсионна реформа цели да премахне всички специални режими и да въведе универсална пенсионна точкова система.

Демонстрантите, включително членове на профсъюзи и представители на политически партии, студенти, членове на "Жълтите жилетки" и работници в транспортната мрежа на Париж започнаха митинга в 14:30 местно време (15:30 българско време).

Демонстрацията беше охранявана от синдикални представители и около 6000 полицаи и жандармеристи. В източната част на столицата избухнаха сблъсъци, при които товарно ремарке беше преобърнато и запалено, редица витрини бяха потрошени, а силите на реда бяха замеряни с различни предмети и отвърнаха със сълзотворни гранати. Арестувани са 87 души.

Парижката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти в Париж. Протестиращи преобърнаха и запалиха строителен фургон, а редица витрини бяха потрошени близо до площад "Република" в източната част на френската столица. Силите на реда бяха замеряни с различни предмети и отвърнаха със сълзотворен газ.

"Към 15:30 часа (16:30 часа българско време) са задържани 71 души, извършени са 9 350 превантивни проверки", съобщи френската полиция в социалната мрежа "Туитър". Служителите на реда засилиха мерките за сигурност на гарите, където могат да пристигнат протестиращи от други градове.

Това е най-голямата подобна стачка от поне 20 години във Франция. Т

"Това е начало на мощно социално движение", коментира крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон.

Гражданската организация "Бунт срещу унищожението" обяви, че "е извадила от строя" 3600 електрически тротинетки за свободно ползване в различни френски градове, за да протестира срещу вредата им за околната среда и да подкрепи стачката срещу пенсионната реформа във Франция. Според организацията 2020 тротинетки са били извадени от строя в Париж, 1500 в Лион и 90 в Бордо, като кюар-кодът им е бил замазан, за да не могат тротинетките да бъдат задвижени със смартфон от потребители.

Протестното движение срещу пенсионната реформа продължава в парижкия обществен транспорт, където днес 10 от 14-те линии на метрото отново ще спрат работа, и в железниците, където са отменени 90 процента от високоскоростните и 70 процента от регионалните влакове. Международните линии на "Евростар" и "Талис" отново ще работят с прекъсвания.

Авиокомпания "Ер Франс" анулира 30 процента от вътрешните и близо 10 процента от полетите на средни разстояния за днес.

В протестното движение участват и учителите, пенсионерите, студентите, адвокатите, енергетиците и полицаите.

Айфеловата кула и редица от основните музеи в Париж, включително Лувърът, вчера спряха работа изцяло или отчасти. Много училища останаха затворени.

Очаква се стачните действия да продължат до понеделник. От българското външно министерство препоръчват на българските граждани, пребиваващи във Франция или планиращи пътуване в страната, да се информират за актуалната обстановка, като имат предвид възможните затруднения и закъснения на градския транспорт при придвижване от и до летищата, както и закъснения в обслужването на самите летища. При подготовка на пътуване съветваме сънародниците ни да предвидят и осигурят алтернативен транспорт за придвижване от и до летищата, особено в Париж.

Източник: dir.bg

Видео

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 14

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
10 гласували / 71.43%
Не
2 гласували / 14.29%
Не мога да преценя
2 гласували / 14.29%