ГЕРМАНИЯ СЪЩО ЗАПОЧВА РАЗСЛЕДВАНЕ СРЕЩУ РУСНАЦИ, ЗАПОДОЗРЕНИ ЗА ОТРАВЯНЕТО НА СКРИПАЛ

Автор: 5 GmediA 13:38, 7 декември 2019
Източник: БГНЕС архив

Федералната прокуратура на Германия и Федералното управление на криминалната полиция на страната разследват служителите на руското военно разузнаване ГРУ Александър Петров и Руслан Боширов, свързани с покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал, съобщи изданието Spiegel Online.

Твърди се, че по време на предварително разследване, органите на реда установили, че подсъдимите по делото Скрипал - известни като Руслан Боширов и Александър Петров - са били в Германия през 2014 г. и са прекарали три дни в околностите на Франкфурт на Майн. Според изданието командването на елитния отряд на руското военно разузнаване, с което са свързани имената на двете лица, има връзки в Германия.

В сряда германското външно министерство обяви експулсирането от страната на двама служители на руското посолство в Германия поради недостатъчно, според Берлин, сътрудничество на руските власти за разследването на убийството на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили. Генералната прокуратура, която разследва убийството, заяви, че „има достатъчно фактически основания да се смята, че деянието е извършено или по заповед на държавните органи на Руската федерация, или по указание на властите на Чеченската република, която е част от Руската федерация“.

Германските разследващи органи проверяват данни за връзката на руските и чеченските служби с убийството на бившия чеченски полеви командир Зелимхан Хангошвили, застрелян на 23 август в Берлин. Убиецът беше задържан. Оказа се, че мъжът е руски паспорт на името на Вадим Соколов. На 3 декември разследващата група "The Insider" съобщи, че Вадим Соколов в действителност е 54-годишният Вадим Красиков, когото Русия обяви за издирване чрез Интерпол през 2014 г. На 6 декември "The Insider" публикува втората част от разследването за Красиков. Посочва се, че той е служил специалното звено на ФСБ "Вимпел" и заедно с други двама членове на звеното е участвал минимум в още две поръчкови убийства - в Москва и в Костомукша.

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 14

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
10 гласували / 71.43%
Не
2 гласували / 14.29%
Не мога да преценя
2 гласували / 14.29%