СОФИЯ В ЛИЛАВО – 3 ПЪТИ НАД НОРМАТА СА ФИНИТЕ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ ЗА ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

Автор: 5 GmediA 10:30, 8 декември 2019
Източник: БГНЕС

През изминалото денонощие бяха регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те градски станции. Прогнозата е концентрацията на ФПЧ в рамките на днешния ден да намалява. Във връзка с това Столична община се объща към гражданите с призив за допълнителни мерки за 8 декември.

На първо място е призивът гражданите да не използват лични МПС, а обществен  транспорт. При възможност, ако използвате твърдо гориво за битово отопление, преминете към алтернативно отопление.

Столичен инспекторат инициира извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Столичен инспекторат и дирекция "Общински строителен контрол" предприемат проверки на строителните обекти, генериращи емисии.

Последните дни са извършени над 60 проверки, съобщиха от Столична община. От там молят гражданите да подават сигнали на телефон 02 987 55 55.

През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла, то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва. Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства в София. Призоваваме всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие. В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите “Красна поляна” и “Слатина”.

На сайта https://air.sofia.bg всички граждани могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване.

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 14

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
10 гласували / 71.43%
Не
2 гласували / 14.29%
Не мога да преценя
2 гласували / 14.29%