БЪЛГАРИЯ СЕ СБОГУВА С ГОЛЯМАТА СТОЯНКА МУТАФОВА

Автор: 5 GmediA 08:47, 9 декември 2019
Източник: Снимка БГНЕС

България казва последно сбогом на голямата актриса Стоянка Мутафова. Поклонението започна в 11 часа в Сатиричния театър в София, където премина значителна част от кариерата й.

Г-жа Стихийно бедствие, както често я наричаха, почина на 6 декември на 97-годишна възраст след тежко и продължително боледуване.

През февруари тази година Стоянка Мутафова отбеляза 70-годишна театрална и филмова кариера. Ролите ѝ са стотици. Въпреки многото ѝ роли .в киното и телевизията Мутафова обичаше първо театъра.

“Там е истината, там се раждат нещата, там усещаш дъха на публиката и разбираш кога тя те е разбрала и кога не“, споделяше именитата актриса.

„Изпращаме една голяма епоха в българския театър и в българското кино, защото Стоянка Мутафова не беше само епоха в българския театър, а в световния театър и това трябва да се знае от всички”, каза Христо Мутафчиев, цитиран от БГНЕС.

„Стояна е, мисля, последния аристократ от нашата тъжна сцена. Изключителен човек, такава порода хора няма вече и не знам дали ще се родят. Тя беше страхотна не само заради енергията, която носеше, не само заради духа, който имаше - 97 години представете си само и до последния момент на сцената , но и заради тази изключителна интелигентност, заради тази нейна изключителна ерудиция, която тя никога не натрапи, никога не сложи пред истинския си талант да дарява радост и усмивка”, каза актьорът Владо Пенев. Той посочи, че когато си толкова интелигентен, колкото беше Стояна, има риск да станеш досаден, но тя никога не стана досадна. „Напротив беше витална, пълна с живот, и аз искам да я помня такава – витална, пълна с живот, адски интелигентна, динозавър на нашето време и настина сме огромни късметлии, всички ние, които сме живели по времето на Стояна Мутафова”, посочи актьорът.

„Стоянка ще остане за идните поколения и като актьор, който безпрекословно обичаше сцената, и неслучайно, че хората я обичат до ден днешен и ще я обичат още години наред - има защо. Тази енергия не всеки притежава”, каза пред БГНЕС певецът Васил Найденов.

„Стояна беше едно чудовище, събрало в себе си интелект, възпитание, можене в театъра, много неща. Тя беше една много интелигентна жена”, каза актьорът Славчо Пеев.

„Имах честта и привилегията да я познавам в последните години, разговаряли сме - включително на съвсем житейски теми, и в същото време имах наистина голямата привилегия да бъда на последното й престъпление, както се оказа на Г-жа Стихийно бедствие, където отново се видяхме и поговорихме. Невероятна жена, невероятен човек, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Актьорът Любо Нейков подчерта, че Мутафова ще остане един от малкото стожери на българските култура и театър.

На 97-годишна възраст Мутафова бе най-възрастната активно играеща на сцената актриса и преди четири години бе предложена за рекордите “Гинес“.

Снимки: БГНЕС

Общо гласували: 14

Анкета

КАКВО ПРАЗНУВАТЕ ДНЕС - ДЕНЯТ НА ВЛЮБЕНИТЕ ИЛИ ДЕНЯТ НА ЛОЗАРЯ?
Трифон Зарезан
8 гласували / 57.14%
И двата празника
3 гласували / 21.43%
Не празнувам
3 гласували / 21.43%