АРЕСТ ЗА ХОАКИМ ФИНИКС И МАРТИН ШИЙН ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТИ ЗА КЛИМАТА ВЪВ ВАШИНГТОН

Автор: 5 GmediA 11:34, 11 януари 2020

Американските актьори Хоакин Финикс и Мартин Шийн бяха арестувани при ежеседмичния протест, който друга американска звезда – Джейн Фонда, организира срещу климатичните промени във Вашингтон.

45-годишният Хоакин Финикс и 79-годишният Мартин Шийн се присъединиха към протеста на Фонда пред сградата на Сената в петък. Те са били арестувани, след като не изпълнили разпорежданията на полицаите да се разпръснат. Преди да бъде отведен от полицията, Хоакин Финикс каза на тълпата протестиращи: „Месната и млечната промишленост е третата водеща причина за изменението на климата. Има нещо, което можете да направите днес – това е са избирате храната, която консумирате.”

Организаторката на протеста – Джейн Фонда, която вече е на 82 г., заяви: “Климатичната криза прави нашата нация и всички нации по-малко сигурни“. За първи път Джейн Фонда беше арестувана заради протеста си през октомври, след като временно се премести във Вашингтон, именно с цел да бъде арестувана, докато протестира.

Звездата още тогава каза, че е била вдъхновена от тийнейджърката активистка Грета Тунберг, “която е била “толкова травмирана” от заплахата от климатичните промени, че “е спряла да се храни и говори почти година”.

Общо гласували: 14

Анкета

КАКВО ПРАЗНУВАТЕ ДНЕС - ДЕНЯТ НА ВЛЮБЕНИТЕ ИЛИ ДЕНЯТ НА ЛОЗАРЯ?
Трифон Зарезан
8 гласували / 57.14%
И двата празника
3 гласували / 21.43%
Не празнувам
3 гласували / 21.43%