ВЛАДО ДОНЧЕВ: ЩЕТИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНО БЕЗОТГОВОРНАТА СДЕЛКА НА БОРИСОВ С ДОГАН СА НЕИЗБРОИМИ!

Автор: 5Gmedia , 21:40, 10 март 2019
Източник: Фейсбук

Владимир Дончев е юрист, политик и народен представител, бивш секретар на НДСВ

ВЛАДО ДОНЧЕВ:

Защо сделката между ДПС и ГЕРБ се коментира като национална измяна! Естествено, че е противоконституционна, защото изземва президентски правомощия. Вероятно ще има и вето, но не това е важното.

С тази сделка не просто се санира едно грубо нарушение на данъчните закони като съзнателното, системно и арогантно неплащане на данъци и осигуровки. Това става под натиска и диктовката на чужда държава. Историята е проста и до болка безобразна. Всяка година турската държава чрез Дианета (религиозното и министерство) дава два милиона на мюфтийството за заплати на ходжите и мюфтиите. Не се заблуждавайте, че ги назначава мюфтийството, назначава ги Дианета, защото ги одобрява негласно, но безапелационно. Същият този Дианет, който е под прекия контрол на турските служби и чрез който турската държава реализира външното си влияние в страните с турско население.

Нещо повече, правителството на ГЕРБ и лично Борисов допуснаха Доган и Пеевски да изтъргуват картата с етническия мир, за да парафират сделката си с Ердоган и да излязат от политическата си изолация и немилост пред него. Изолация и немилост, предизвикани от дубайските им машинации с кюрдската контрабанда на цигари от Булгартабак. Това малодушие и съглашателство на Борисов с ДПС, което е на ръба на националната измяна е и много недалновиден политически ход. Той засилва неимоверно позициите и влиянието на ДПС сред изселниците в Турция и семействата им и им гарантира много допълнителни гласове. Малкото герберски гласове от Турция ще отидат пак при Доган. Засилва се влиянието и страха от ДПС в страната. Парализира се всякаква контролна и разследваща инициатива на институциите срещу корупционните схеми на обръчите на Доган и върхушката му.

Щетите от този страхлив и откровено глупав ход на Борисов са неизброими. На коалиционните партньори, наричащи се “патриоти” беше зашлевена звучна плесница. Единствено Валери Симеонов си позволи критика на безумното изменение на Закона за вероизповеданията. Каракачанов и Сидеров си подвиха опашките в името на актуалните им ползи от властта. Логичният политически ход на “патриотите” беше оставка и излизане от коалицията. Като не го сториха те подписаха политическата си присъда в дългосрочен план. По този начин Борисов не просто намали влиянието на “патриотите”, а ги занули като политическa сила, но и като евентуална патерица на властта си в бъдеще. Позволявайки ДПС отново да се намести трайно на третото място Борисов го превърна в основен политически фактор с огромно влияние. Излизането на хората на Корнелия Нинова от парламентарната зала направи сделката на Борисов с Доган публична. Обикновено тези сделки се замаскираха, чрез гласовете на депутати - ренегати от БСП и други групи. Сега това не се случи и Борисов лично си пое отговорността. Нормално е гражданите да се запитат: Защо болници се закриват за дългове много по-малки от опростените на мюфтийството? Нулеви са политическите ползи за Борисов от тази сделка освен някакво краткосрочно спокойствие преди изборите за Европарламент.

Апетитите на Доган и Пеевски ще растат и в политически, но и икономически план. Вече няма да са им достатъчни обществените поръчки, магистралите и студения резерв. Те вече искат сами да разпределят парите, а не Борисов. А вероятно да фалират и още някоя банка преди да влезем в еврозоната. И сега стигаме до основният “ ленински “ въпрос - за властта. ДПС искат цялата власт. Тя им е необходима, защото само така могат да удовлетворят амбициите за влияние на Ердоган и да осигурят дългосрочното си бъдеще с страната. Това Борисов явно не разбира или се прави, че не разбира. Може би смята, че ги контролира, но се заблуждава, защото позволи през годините те да разширят влиянието си в съдебната система, медиите, икономиката, изпълнителната власт и законодателния и целия политически процес.

Процесите са необратими и защото системното обезличаване на институциите и принципите на доброто управление, както и системната селекция на партийни кадри в управлението доведоха до тотална криза във всички управленски системи. Кризите и скандалите с блокирания Търговски регистър, тол системата - с блокажа и, културата и здравеопазването - с разхищенията, бунта на адвокатите - срещу контрола на ДАНС, съюза на съдиите - с конфликта с избора на съдебни ръководители и много други такива кризи доказват, че управлението на страната е не просто неефективно. То е вредно.

Доган и Пеевски също го разбират, макар, че са част от това и разбират, че рано или късно ще има катаклизъм във властта. За тях е важно в такъв катаклизъм и смяна на властта те да не са губещите, а някой друг. По естествен път този губещ се оказва Борисов. И безумната му и национално безотговорна сделка с Доган има потенциал да се окаже Черен лебед за управлението му!

 

Общо гласували: 12

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
7 гласували / 58.33%
Не
5 гласували / 41.67%