ДОСТАВЯТ ВОДА ЗА ПЕРНИК ОТ „БЕЛМЕКЕН“ ПРЕЗ ВОДОПРОВОДНАТА МРЕЖА НА СОФИЯ

Автор: 5 GmediA 12:11, 18 януари 2020
Източник: пресцентър МС

В понеделник правителството ще направи предложение до СО и СОС за преминаване на вода през ВиК инфраструктурата на София от "Белмекен" през Мало Бучино до Перник.  Ще се прехвърлят 300 литра на секунда или 700000 кубични метра на месец. Това докладва министърът на икономиката Емил Караниколов на срещата при премиера за кризата с водата.

Това бе решено на среща днес в Министерския съвет, свикана от премиера Бойко Борисов.

След като СОС даде зелена светлина за това решение, ще започне изграждане на байпасово съоръжение от Мало Бучино към Перник. Строителството вероятно ще отнеме около 35-40 дни. В момента в язовир "Студена" има вода за два месеца. НЕК е започнала да отбива част от дебита на Белмекен.

На срещата присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови колеги от други градове, както и областни управители.

Емил Караниколов поясни, че още в сряда може да се започнат строително-монтажни действия. „Имаме в момента 12 подготвени екипа, имаме възможност и да ги увеличим. Ще работим 24 часа, дори ще имаме нощен труд“, подчерта той. “Връзката може да бъде изградена за 35 дни, като работим денонощно. Тя ще минава през държавна собственост и няма да има нужда от отчуждителни процедури. Ще струва 25 млн. лв., които вече са осигурени“, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.Според икономическият министър това е единственото възможно решение за Перник, докато язовир "Студена" започне да се пълни.

Кметът на Перник Станислав Владимиров изрази задоволство от предложеното решение и коментира, че по този начин перничани ще бъдат успокоени, а в същото време чрез тази връзка при необходимост двата града ще могат да си помагат.

Министърът на икономиката обяви, че имат вариант как да обезпечат и промишлените ползватели на вода. „Предприятията в Перник ще черпят вода от язовир “Пчелина”, който е близо до тях. За целта е необходимо държавата да изгради 800 м. мрежа и да се ремонтира съществуващият канал. Очакваме предприятията да ни кажат дали са съгласни с този вариант“, обяви Караниколов решението, което предлагат на промишлеността.

Общо гласували: 16

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
12 гласували / 75%
Да
4 гласували / 25%