ПАНИКА ЗАРАДИ GPS D-DAY. НУЛИРАТ СВЕТОВНАТА СИСТЕМА ЗА ГЛОБАЛНО ПОЗИЦИОНИРАНЕ В ПОЛУНОЩ НА 6 АПРИЛ

Автор: 5Gmedia , 17:46, 12 март 2019

Точно в полунощ на 6 срещу 7 април тази година всички GPS системи ще нулират часовниците си. Това се прави на всеки 1024 седмици, а отчитането на времето в системата за глобално позициониране не може да надхвърля този период и когато той изтече "часовникът" се нулира.
Предстоящото зануляване предизвиква известна паника заради опасенията, че доста уреди може да престанат да работят. Подобни тревоги имаше с „проблем 2000“ в началото на сегашния век, когато светът очакваше масови компютърни сривове заради преминаването от 1999 г. към датата към 1 януари 2000 г.

Според експертите обаче сегашната ситуация е много по-лоша, съобщава TheINQUIRER. Защото стократно повече системи използват GPS и нулирането може да ми се отрази критично. Например джипиесите на контейнерите управляват товаренето им на корабите и заключващите им системи. С джипиеси се управлява уличното движение, въздушният трафик, летищата.

„За всеки случай няма да се кача на никакъв самолет на 6 април“, споделя Бил Малик, вицепрезидент на тайванската компания Trend Micro, която се занимава с международната кибернетична сигурност.

"Финансовите пазари, енергийните централи, спешната медицинска помощ и системите за контрол на производството в промишлеността, както и мобилните комуникации може да бъдат засегнати", гласи съобщение от FalTechGPS - един от най-големите производители на усилватели на GPS сигнал във Великобритания. При нулирането по-старите устройства можело просто да изключат, а уредите, контролирани от тях да станат неуправляеми или да престанат да функционират с всички последствия от това.
Няколко правителства вече са взели мерки във връзка с календарния проблем на GPS системата. Сред тях е и американското, което публикува предупредителен меморандум по темата.

Не всички GPS системи обаче ще пострадат. Произведените в последните десет години ще започнат „да дават фира“ едва към 2137 година…

Славянка Мундрова-Неделчева

 

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 99

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
59 гласували / 59.6%
Борислав Игнатов
19 гласували / 19.19%
Борис Бонев
16 гласували / 16.16%