СЛУЧАЯТ "ИВАНЧЕВА", ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОЛ, КОРУПЦИЯ И НАТИСК НАД МЕДИИТЕ - АКЦЕНТИ В ДОКЛАДА НА САЩ ЗА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА

Автор: 5Gmedia , 11:50, 14 март 2019

В България законите гарантират човешките права, но те невинаги се спазват и това води до нарушения на основните права на личността. Това е посочено в най-новия, 43-ти годишен доклад за правата на човека на Държавния департамент на САЩ, в частта  за България, съобщава БТА.

Сред най-сериозните проблеми, идентифицирани от доклада, са полицейското насилие и превишаването на правомощията на служителите на реда спрямо задържани и заподозрени в престъпления. Освен това се отбелязват неефективната съдебна система и корупцията, както и нарушаването на правата на малцинствата.

Над 40% от хората в българските затвори се оплакват от физическо насилие от страна на властите, пише в доклада. Има случаи на незаконни арести и нехуманно отношение към задържаните. Като пример се посочва ареста на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й, обвинени в корупция, които бяха държани на улицата четири часа, докато силите на реда брояха парите от подкупа, който се твърди, че те са получили, уточнява Свободна Европа.

В доклада се изтъква, че арестуваните често не получават адекватни медицински грижи, а условията в затворите са много тежки. Отбелязва се също, че сигналите за полицейско насилие често не се проверяват, а отговорните не се наказват.

Като пример за произвол се споменава задържането на журналиста от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро край Радомир. През септември двамата бяха арестувани след като самите те подадоха сигнал за унищожаване на документи край радомирско село.

Конституцията и законите са предпоставка за независимо правосъдие, пише в доклада на САЩ. „Корупцията, неефективната система и липсата на отчетност продължават да бъдат основни проблеми“, допълват авторите. В текста се подчертава, че общественото доверие в съдебната система остава ниско заради разпространеното мнение, че магистратите се поддават на политически натиск.

В доклада се отбелязва, че няма правни пречки пред свободата на изразяване. Става ясно обаче, че медиите са изправени пред засилващ се политически и икономически натиск.

Като примери в доклада са посочени спирането на епизод от предаването „Часът на Милен Цветков“ по Нова тв, а също и публикацията на в. „Телеграф“ и в. „Монитор“, в която те призовават бТВ да се „прочисти“ от журналисти като Светослав Иванов след негов разговор с потенциален бизнес съдружник на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски.

Държавният департамент в доклада за България обръща винмание и върху нарушаването на правата на малцинствата и случаите на дискриминация. Вижте целия доклад тук.

 

Общо гласували: 10

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
7 гласували / 70%
Да
3 гласували / 30%