Борисов обещава: Няма да закривам болници

Автор: С. Иванова 11:21, 7 февруари 2019

“Болници в мое управление няма да закрия. Парите за здраве се увеличават всяка година и затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с представители на Сдружението на общинските болници.

Повод за срещата са натрупаните дългове на десетки общински лечебни заведения и опасността от закриването им. По данни на здравното министерство задълженията на болниците са около 100 милиона лева, а почти половината от тях са просрочени.

В срещата при Борисов взеха участие и здравният министър Кирил Ананиев, управителят на НЗОК Дечо Дечев и вицепремиерът Томислав Дончев.

Премиерът  разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от  общинските болници в страната и обеща, че правителството ще търси финансови възможности да дотира лечебните заведения, на които средствата не достигат.

Здравното министерство има срок до утре да изготви предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване и да го представи на министър-председателя. От Сдружението на общинските болници заявиха, че също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения.

Припомняме, че в началото на годината медиците от 30 общински болници излязоха на протест против затварянето на лечебните заведения. От здравното министерство обявиха, че отпускат близо 29 милиона лева за общинските лечебни заведения, но дълговете в просрочие в тези болници са 44 милиона лева.

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
6 гласували / 66.67%
Да
3 гласували / 33.33%