ОМБУДСМАНЪТ: СПРЕТЕ С НАТИСКА ВЪРХУ МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

Автор: 5Gmedia , 11:38, 19 март 2019

Омбудсманът Мая Манолова излезе с позиция в защита на медицинските спицаилисти във връзка с информация за упражнен натиск и психически тормоз над професионалисти по здравни грижи, заради участието им в  протестни действия.

Професионалисти по здравни грижи от цялата страна потърсиха помощта на Мая Манолова, за това че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.

„Получих съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите от гр. София, гр. Варна, гр. Бургас, гр. Пазарджик, гр. Монтана, гр. Казанлък, гр. Габрово, гр. Велинград и др.

Предоставени са данни, включително аудиозаписи, за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск. На следващия ден след участие в протеста, медицинска сестра е била командирована от ръководството на една столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките ѝ началници за това, без да е инструктирана за новото работно място, а друга сестра в същата болница е заплашена с уволнение, неизвестни на какво законово основание.

Има и сигнали, че в някои случаи, представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие на протестиращите медицински работници“, пише в позицията си до медиите Манолова.

Тя заявява, че като омбудсман подкрепя исканията на медицинските специалисти и ги намира за напълно справедливи. Омбудсманът настоява да бъде намерен механизъм за гарантиране на техните трудови възнаграждения, осигуряването на нормални условия на труд, както и за разглеждане на останалите проблеми и искания.

„Намирам за абсолютно недопустимо оказването на натиск под каквато и да е форма срещу хора, протестиращи в защита на своите права и професионални интереси. В този случай е без никакво значение дали административните ръководители споделят или не исканията на протестиращите“, казва още Манолова и припомня, че свободата на изразяване и правото на протест са закрепени в чл. 39 и чл. 43 от Конституцията на Република България.

Тя призова министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция, в която ясно и недвусмислено да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи, като по този начин разсее всякакви съмнения, че явно или мълчаливо стои зад тях.

 

Общо гласували: 3

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
3 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%