ЕКСПЕРТ: АКО СЕ СБЛЪСКАТЕ С КИБЕРАТАКА, НЕЗАБАВНО ИЗКЛЮЧЕТЕ СМАРТФОНА СИ

Автор: 5 GmediA 09:31, 25 май 2020

Ако се сблъскате с кибератака, трябва незабавно да изключите телефона от всички мрежи и след това да се опитате да определите как са действали хакерите, заявява Павел Мясоедов, директор и партньор на фирма „Интелектуален резерв“.

“Сега повече от 25 % от хакерските атаки са насочени към мобилни телефони и смартфони. Най-често атаките се прикриват като реклами, SMS, MMS или имейли. Целта на атаките е да принудят собственика да плати или да получат достъп до лична информация”, обяснява той.

Според експерта, подобни атаки могат да бъдат предотвратени. За това е нужно, на първо място, да създадете сложни пароли, които не са свързани с рожден ден или известна лична дата, използвайте мениджър на пароли. Необходимо е постоянно да се актуализира операционната система при пускането на нова версия, тъй като тя съдържа инструменти за гарантиране на безопасността на смартфона.

Няма нужда да инсталирате приложения от неизвестни източници и да изтегляте безплатни версии – по-добре е да използвате Google Play или App Store. По този начин рисковете от заразяване ще бъдат значително намалени, сигурен е Мясоедов.

Източник: РИА Новости, БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 18

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
9 гласували / 50%
Не
9 гласували / 50%
Не ме интересува
0 гласували / 0%