СЛЕД COVID-19: ЕКСПЕРТИ АЛАРМИРАТ ЗА ОПАСНОСТ ОТ ТЕРОРИЗЪМ С БИОЛОГИЧНИ ОРЪЖИЯ В ЕВРОПА

Автор: 5 GmediA 17:07, 25 май 2020

Експерти по сигурността от Съвета на Европа предупреждават за опасността от терористични атентати с биологични оръжия. "Пандемията от Ковид-19 показа колко раними чрез вирусни инфекции са модерните общества", се казва в доклад на отдела по борба срещу тероризма на Съвета на Европа, части от които бяха публикувани от няколко германски медии, съобщи "Дойче веле".

Няма причина да се смята, че терористичните организации ще забравят урока, който ни изнесе новият коронавирус, се казва още в документа. Всички страни са застрашени от подобни инфекции. "Щетите са бързи и потенциално глобални", посочва се в него.

По-вредни от "традиционния" тероризъм

В доклада на отдела, в който работят експерти по сигурността от държавите-членки на Съвета на Европа, се казва още, че "целенасоченото използване от страна на терористи на причинител на болести или друго биологично вещество може да се окаже много успешно".

Щетите, нанесени от такъв вид оръжия, може да са много по-големи, отколкото при "традиционния тероризъм": обществата остават парализирани за дълъг период от време, разпространява се страх и недоверие - не само сред засегнатите общества, а и далеч извън тях.

Затова експертите по сигурността са убедени, че европейските държави трябва да отговорят задружно на тази заплаха. Те настояват за започването на тренировки и упражнения по справяне с този вид оръжия.

И ООН предупреждава за тази опасност

В случай че се стигне до атентат с биологично оръжие, зад него ще стои най-вероятно терористичната групировка "Ислямска държава" или Ал Кайда, смятат от ООН.

В началото на април генералният секретар на ООН Антонио Гутериш беше обявил, че съзира нарастваща опасност от бъдещи терористични удари с биологични оръжия, чиято цел ще бъде избухването на пандемия като сегашната.

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%