ЕДВА 14% ОТ РОДИТЕЛИТЕ СА ПУСНАЛИ ДЕЦАТА СИ НА ДЕТСКА ГРАДИНА ДНЕС

Автор: 5 GmediA 15:46, 26 май 2020
Източник: БНР

Повечето детски градини и ясли на територията на София днес подновиха работа, но в първия ден в тях отидоха почти двойно по-малко деца от очакваното.

6348 деца са се възползвали от услугите на 176 детски градини, които отвориха врати, и 489 деца - от подновилите работа 24 самостоятелните детски ясли, съобщиха от Столична община.

Това означава, че едва 14 на сто от родителите са изпратили децата си на градина в първия ден, въпреки че очакванията са били за почти двойно повече – 26 процента. За яслите се очакваше днес в тях да отидат 43% от посещаващите ги, а се оказа, че процентът е около 24.

Данните за очакванията идват от родителите, изразили желаните да изпратят децата си в общински детски градини и самостоятелните детски ясли на територията на Столична община при подновяване на работата им.

За детските градини в София столичният кмет Йорданка Фандъкова уточни.

„Пет градини в район Студентски - по решение на кмета на района, няма да отворят врати и две детски градини в Илинден и в Надежда, в които се извършват ремонти. Но във всички останали е направена нужната организация, дезинфекция, а екипите са подготвени да приемат деца“.

Фандъкова изтъкна, че в детските учебни заведения ще бъдат спазвани стриктно препоръките за дезинфекция.

„Четири пъти трябва да бъдат дезинфекцирани помещенията, а на 15 минути - санитарните помещения. Дезинфекцират се и площадките за игра навън, като препоръката е колкото се може повече навън. За съжаление очакваме лошо време и дъжд - очевидно ще трябва да се справят колегите вътре в първите дни“.

Персоналът в детските градини и ясли ще бъде тестван за коронавируса, каза още кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР.

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%