15 МИЛИАРДА ЕВРО ЗА СПРАВЯНЕ С ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ COVID-19 ЩЕ ПОЛУЧИ БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОПА

Автор: 5 GmediA 12:09, 28 май 2020

България ще получи 15 милиарда евро за справяне с последиците от икономическата криза, породена от пандемията от коронавирус. От тях 3,3 милиарда ще изплащаме за много дълъг период от време, може би около 30 години. Това съобщи пред Нова телевизия евродепутатът Емил Радев.

В сряда Европейската комисия предложи създаването на фонд за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията от коронавирус в размер на 750 милиарда евро.
За да се набави сумата от 750 млрд. евро, всяка от 27-те държави членки ще трябва да издаде държавни гаранции съобразно дела си в брутния национален доход на ЕС.

"Оценката на щетите от пандемията не е свързана с прякото финансиране от ЕК в момента. Не са обвързани броят на заболели с отпусканите средства, а състоянието на икономиките, нуждата от европейска солидарност", обясни Радев. Нашата страна и Хърватска сме двете държави, членки на ЕС, които ще получим най-много средства - взимаме най-голям процент от БВП, добави Радев.

Става въпрос за сума в размер на 19% от нашия БВП. Това предвижда одобреният проектодокумент на ЕК. "Приоритетите са кохезионната политика, дигитализацията, зелената сделка", заяви евродепутатът.

По думите му нашите финансисти ще трябва да преценят къде е най-изгодно да се похарчат парите. "На национално ниво трябва да направим много ясни преценки за къде ще се разпределят парите", добави той.

Преговорите по тази европейска помощ за ликвидиране на коронакризата в икономика ще продължат до края на тази година, а още от януари 2021 бизнесът, общините и държавите ще получат парите за икономическото възстановяване, разясни и евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%