АРЕСТУВАХА ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ, УЧАСТВАЛ В ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА

Автор: 5 GmediA 16:36, 28 май 2020
Източник: Снимка: Ладислав Цветков/бТВ

Зам.-министърът на околната среда и водите и бивш началник в РИОСВ – Плевен са били част от организирана престъпна група, която е извършвала закононарушения по линия на вноса, износа и преработката на опасни отпадъци. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред журналисти, предаде бТВ.

Зам.-министърът е задържан за 24 часа.

Освен него в ареста са още петима.

Милева посочи, че според събраните до момента данни зам.-министърът е оказвал натиск върху служители на МОСВ да издават нотификации за внос на опасни отпадъци на фирми, които не покриват изискванията. Несъгласните били освобождавани или принудени да напуснат. „Според събраните доказателства зам.-министърът е отказал издаването на нотификации за извеждане от България и така е принудил производителите да предават отпадъка на контролирани от него дружества, които има разрешения за последваща преработка на територията на България“, посочи говорителят на главния прокурор.

От схемата се е възползвало и дружество с рециклираща фабрика за акумулатори в Монтана, което си е спестило големи разходи при преработката на опасните си отпадъци.

Направени са претърсвания на над 40 адреса в цялата страна - София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села в Кюстендилско.

Милева не спомена конкретно име, но днес беше претърсен домът на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, като той беше отведен в сградата на МОСВ по време на обиска там. При извеждането си висшият чиновник заяви, че не е арестуван, но прокурори и служители на ДАНС го качиха в бус на държавното обвинение.

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

НУЖНО ЛИ Е ВРЪЩАНЕТО НА ПО-СТРОГИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА?
Не, опасността от заразата е преувеличена
7 гласували / 77.78%
Да, незабавно
2 гласували / 22.22%
Само в някаква степен
0 гласували / 0%