ПРЕЗИДЕНТЪТ НА КАЗАХСТАН ПОДАДЕ ОСТАВКА

Автор: 5Gmedia , 16:50, 19 март 2019

Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев е подал оставка. Това обяви самият той в телевизионно обръщение към нацията, предаде РИА Новости.

Назърбаев управляваше бившата съветска централноазиатска република близо 30 години - от април 1990 г. до момента.

"До следващия вот за президент през следващата година функциите на държавен глава ще изпълнява председателят на сената (горната камара на парламента) Касим-Жомарт Токаев", съобщи в ефир 78-годишният Назарбаев. "Аз ще продължа да бъда начело на Съвета за национална сигурност на нашата родина. Ще бъда с вас", каза още той.

Преди по-малко от месец Назарбаев уволни правителството. Тогава той се оплака, че "положителните промени не са постигнати" в богатата на петрол държава.

Назарбаев все пак обяви, че ще запази постовете председател на Съвета за сигурност на страната и председател на партията "Нур Отан", а също така ще остане член на Конституционния съвет. 

"Тоест оставам с вас", подчерта той многозначително в телевизионното си обръщение към народа на Казахстан. 

Назабраев е роден през 1940 г. в Казахстан. Той е завършил висше техническо образование. Политическата му кариера е започнала през 1962 г. като партиен секретар, а обявяването на независимостта на страната през 1990 г. от Москва той е посрещнал като премиер на Казахстан. Над 20-годишното му управление бе съпроводено с корупционни скандали и обвинения в нарушаване на правата на човека.

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%