МИНИСТЪР ТАНЕВА: ПЕСИМИСТИЧНИТЕ ПРОГНОЗИ ЗА ДОБИВ НА ПШЕНИЦА СА 4,5 МИЛИОНА ТОНА

Автор: 5 GmediA 14:37, 29 май 2020
Източник: Министерски съвет

Очакваме добра реколта тази година независимо, че годината е по-суха. А стопаните с пропаднали площи ще бъдат на 100% обезщетени. Това каза в Министерския съвет земеделският министър Десислава Танева след приключилия Консултативен съвет по зърно в МЗХГ, предаде репортер на БГНЕС.

Танева посочи, че очаква добивът на зърно тази година да бъде около 5 млн. тона. Тя заяви, че страната ни ще запази статута си на голям нетен износител на зърно, а цената ще се определя по същия начин.

“България категорично ще запази статута си на голям и то нетен износител на зърно. Цената ще се определя по същия начин и според анализа няма, към момента, данни за повишаване на продуктите от първа необходимост като брашно и хляб”, каза Танева.

За всички, които са със 100% пропаднали площи, ще се даде държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена в самата календарна година, каза още земеделският министър. За тези, които са под 100%, няма държавна помощ.

По думите й песимистичните прогнози са за реколта от пшеница в размер на 4,5 милиона тона, реалистични са 5 милиона тона, а прогнозата на Европейската комисия е за 5,8 милиона тона.

Министър Танева обяви, че очаква да получи увеличение от 376 милиона евро на бюджета на Програмата за развитие на селските райони от ЕК. Производителите на рози ще са първите, които ще вземат помощ от евросредстата, заяви Танева. Решение на Брюксел се чака до края на юни и тогава ще могат да се заделят 50 млн. евро. Танева посочи, че в розопроизводстовто са комбинирани проблеми на сектора и последствията от коронавируса, заради които ще останат необрани цветове, а в допълнение и изкупните цени са спаднали. Обезщетение ще се дава на регистрираните производители за сортове дамасцена и алба.

Последни новини

Общо гласували: 1

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
1 гласували / 100%
Да, категорично
0 гласували / 0%
Все още не съм решил(а)
0 гласували / 0%