БЕРЛИН И БРЮКСЕЛ СЕ РАЗБРАХА ЗА СПАСЯВАНЕТО НА „ЛУФТХАНЗА“

Автор: 5 GmediA 11:52, 30 май 2020
Източник: getty images

Преговарящите от германското правителство и авиокомпания Луфтханза са постигнали компромис с Европейския съюз по ключовите аспекти на многомилиардния спасителен план за германския авиопревозвач, предаде ДПА, цитирайки разпространено рано тази сутрин съобщение на германското правителство.

Вчера компанията обяви, че не изключва възможността да й се наложи да обяви процедура по фалит. Откакто пандемията удари Европа, около 90 процента от нейните 760 самолета са заземени, а над 30 000 служители от март работят на съкратен режим.

На 25 май германското правителство се споразумя с "Луфтханза" по условията за предоставяне на помощ от 9 милиарда евро. В замяна федералното правителство взима 20-процентов дял от акциите и става най-големия акционер. Европейската комисия, която трябва да одобри сделката, постави условие - да бъде лишена компанията от привилегировани права за кацане и излитане на най-големите германски летища - във Франкфурт и в Мюнхен.

Спасителната сделка предстои да бъде окончателно одобрена от надзорния съвет на Луфтханза и комисията по въпросите на конкуренцията на ЕС.

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

НУЖНО ЛИ Е ВРЪЩАНЕТО НА ПО-СТРОГИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА?
Не, опасността от заразата е преувеличена
7 гласували / 77.78%
Да, незабавно
2 гласували / 22.22%
Само в някаква степен
0 гласували / 0%