STANDART & POORS ЗАПАЗИ КРЕДИТНИЯ РЕЙТИНГ НА БЪЛГАРИЯ, НО РЕВИЗИРА ПЕРСПЕКТИВАТА НА „СТАБИЛНА“

Автор: 5 GmediA 13:21, 30 май 2020

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България 'BBB/A-2' и ревизира перспективата от положителна на стабилна. Ревизията отразява очакванията за значителното влошаване на растежа в България, както и в други държави, през 2020 г. в резултат от въвеждането на мерки за овладяване на пандемията от новия коронавирус Covid-19, посочват от рейтинговата агенция.

Според прогнозата икономиката на страната ще се свие с 6,5% през тази година заради мащабното засягане на важни за икономиката сектори, като туризма, който формира 10% от БВП на България, търговията, транспорта. За сравнение, в последните 5 години България отчиташе растеж от над 3,6% годишно, подчертава се в съобщението.

За следващата година рейтинговата агенция прогнозира обаче ръст от 5,9%, който ще се забави до 2,9% през 2022 г . и ще остане стабилен през 2023 г.

S&P прогнозира още, че безработицата у нас ще се увеличи повече от два пъти през тази година - до 9% спрямо рекордно ниските 4,2%, отчетени през миналата година и ще спадне до 6% догодина. За нетния дълг очакванията са да се увеличи до 17% от БВП заради предприетите фискални мерки на фона на пандемията, а излишъкът по текущата сметка да се свие до 2023 г. За инфлацията агенцията смята, че ще се забави през тази година заради ниските цени на петрола на международните пазари, но в периода 2021 – 2023 г. ще се ускори до 2,1%.

Сред основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, са връщането към предишната траектория на растеж, без натрупване на големи макроикономически дисбаланси, както и подобрение във външните баланси, надхвърлящо очакванията на агенцията. Съответно сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, са изведени появата на външни, макроикономически или фискални дисбаланси.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 53

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
41 гласували / 77.36%
Да
12 гласували / 22.64%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%