10 ДУШИ СА ОБВИНЕНИ ПО РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА ИТАЛИАНСКИЯ БОКЛУК

Автор: 5 GmediA 15:03, 30 май 2020
Източник: БНТ

10 лица са привлечени, като обвиняеми за участие в организираната престъпна схема за преработка на вносен боклук. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. За четирима прокуратура ще иска най-тежката мярка, за двама - домашен арест. За един ще искат парична гаранция от 1 млн. лева.

"В жилище, обитавано от обвиняемия П.Б. (най-вероятно става дума за русенския бизнесмен Пламен Бобоков) бяха намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и МРРБ, както и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор, по делото, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпления“, каза още Милева.

„От жилището, обитавано от обвиняемия А.Б.  беше намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която бяха изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари, различни – от порядъка на 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева. В жилище, обитавано от обвиняемия П.Б. (най-вероятно става дума за Пламен Бобоков, който е брат на Атанас Бобоков) бяха намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и МРРБ, както и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор, по делото, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпления“, допълни още говорителят на главния прокурор.

В хода на разследването са били иззети множество счетоводни документи, договори, пълномощни, ценни вещи и луксозни автомобили.

Задържаният преди два дни зам.-министър на екологията Красимир Живков е обвинен за участие в престъпна група. Живков е бил в изключително близки връзки с братя Бобокови и е подпомагал дейността им в сферата на отпадъците. Заместник-министърът на околната среда е оказвал натиск върху подчинени на него лица. Заплашвал ги с уволнения.

Прокурор Ангел Кънев подчерта, че по наказателното производство се работи съвместно с италианските разследващи. Част от фиктивните дружества на Бобокови никога не били викали капацитет за осъществяване на дейността си в сферата на отпадъците. Отпадъците не са третирани по надлежния ред, стана ясно от думите му.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов отчете, че при добра комуникация и синхрон между службите имало резултати. Операцията била организирана за няколко часа. Над 35 екипа са се включили в операцията. Това за Иванов била най-сложната и трудна за организация операция.

Щял да се търси мотивът, защо в Бобоков са намерени автобиографии на длъжностни лица. Прокурорът, чиято автобиография е сред намерение, не знаел защо е попаднал в полезрението на бизнесмена. Казал е, че не го познава.

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%