УДЪЛЖИХА С 14 ДНИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Автор: 5 GmediA 17:41, 30 май 2020
Източник: Reuters

Северна Македония удължава с 14 дни извънредното положение. Това стана факт след днешната сесия на Съвета за сигурност. Президентът на РС Македония Стево Пендаровски обяви, че ще вземе решение за ново 14-дневно извънредно положение, което ще влезе в сила утре, съобщи БНТ.

„Вземането на това решение има за цел само да даде възможност на правителството и институциите да се справят по-ефективно със здравните, но също така и с икономическите и социалните предизвикателства, свързани с кризата, причинена от коронавируса", поясни президентът.

Пендаровски изпрати три послания - едно до гражданите, едно до правителството и едно до лидерите на политическите партии.

„Искам да благодаря на огромното мнозинство от нашите граждани за това, че вече трети месец са изключително дисциплинирани и съвестно спазват препоръките за защита. Искам също така да апелирам да не се отпускаме и по този начин да се поставят под въпрос всички положителни резултати, които сме постигнали досега в борбата срещу пандемията. Ние със сигурност ще спечелим тази битка, но трябва да останем съвестни и отговорни до края“, заяви Пендаровски.

През вчерашния ден епидемиолозите записаха повече от двойно увеличение на броя на заразените с COVID-19 хора за разлика от предишния ден, когато бяха регистрирани 25 души с коронавирус. Лидерът на СДСМ Зоран Заев обвини, че това е пряко следствие от бездействието на техническия министър Наке Чулев и той оцени увеличението на пациентите като пряка последица от факта, че правителството вместо основни политики провежда ежедневно пиар във връзка с коронавируса.

Вчера имаше 52 нови случая на положителни тестове за коронавирус и 30 възстановени пациенти.

Последни новини

Общо гласували: 24

Анкета

БИХТЕ ЛИ СТАНАЛ ДОБРОВОЛЕЦ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕ?
Не
23 гласували / 95.83%
Да, ако съм изкарал коронавирус
1 гласували / 4.17%
Вече работих/работя като доброволец в такова отделение
0 гласували / 0%