ОТИДЕ СИ МЕЧТАТЕЛЯТ, КОЙТО КАЗВАШЕ: “СВОБОДАТА Е ВРАГ НА ПРИТЕЖАНИЕТО”

Автор: 5 GmediA 07:42, 1 юни 2020

Христо Явашев, известен като Кристо, е починал от естествена смърт на 31 май, в дома си в Ню Йорк. Той беше на 84 години.

"Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше", написаха сътрудниците му във Фейсбук.

Роден в Габрово, България, през 1935 г., като Христо Владимиров Явашев, той предпочете неизвестността пред ограниченията на тоталитарния режим и на 23-годишна възраст замина с еднопосочен билет за Европа. Артистичният му талант го утвърди като световен артист в Париж, в края на 50-те и началото на 60-те години. Там срещна и партньорката си Жан-Клод, с която заживява в САЩ от 1964 г. Двамата създават мащабни временни произведения на открито и стават емблема на споделено творчество и на собствен, уникален модел на независимост от правилата на арт средите. Вярват, че единствената цел на техните произведения е да носят "радост и красота" .


Евгения Атанасова, журналистка в БНТ, авторка на книга и ТВ филм за Кристо: Едни от най-вълнуващите ми лични и професионални преживявания са свързани с Кристо. Поклон и съболезнования на неговите близки. Няколко думи, които дойдоха сами:
За Кристо не може да се говори в минало време. Защото Кристо винаги е мечтата по нещо голямо, смелост да оставиш всичко зад гърба си и да започнеш наново, да бъдеш свободен, да поставиш любовта към изкуството над всичко рационално, дребно и човешко!
Роден в Габрово, България, през 1935 г., като Христо Владимиров Явашев, той предпочете неизвестността пред ограниченията на тоталитарния режим и на 22 годишна възраст замина с еднопосочен билет за Европа. Артистичният му талант го утвърди като световен артист в Париж, в края на 50-те и началото на 60-те години. Там срещна и партньорката си Жан-Клод, с която заживява в САЩ от 1964 г. Двамата създават мащабни временни произведения на открито и стават емблема на споделено творчество и на собствен, уникален модел на независимост от правилата на арт средите. Вярват, че единствената цел на техните произведения е да носят „ радост и красота” .
Кристо има дързостта не само да измисли и нарисува, но наистина физически да опакова брегове и прибои, да обгради острови, или да покрие със сребриста тъкан сграда като Райхстага, да спусне завеса между два хълма в планините, да направи така, че хората да ходят по вода върху водите на дълбоко езеро.
Когато работи на проектите си - Кристо диша дълбоко, наслаждава се на вятъра, на слънцето, крачи бързо, усмихва се, косата му се развява от вятъра. С всеки жест и дума ни подканя да участваме, да усещаме, да отворим сетивата си, да бъдем живи.
Кристо си отиде в съня си. Същата вечер рисувал до късно – следващият проект „Опакованата триумфална арка” в Париж, започната през 60-те години, която трябваше да се реализира идващата година.Вярвам, че неговите сътрудници ще довършат започнатото!
На днешния ден артистичният свят се разделя с един от последните големи артисти на едно златно поколение, човек изпреварващ времето с идеите си. Разделяме се с Кристо, новатора, пренесъл уникалния си почерк от ХХ в ХХI век.
Неговите произведения отнемаха години, понякога десетилетия, за да бъдат реализирани. След това оставаха само броени дни. Защото Кристо вярваше, че „притежанието и установеното са врагове на свободата, а техните проекти с Жан-Клод са нетрайни като нашият живот, който си отива… и остава само…някъде там”
Макар емблематичното му изкуство да е определяно като временно, всичко направено от него ще бъде в сърцата на милиони, които преживяха проектите му! Защото в тях се съдържат простите и вечните неща – свобода, любов, нежност, уязвимост,… които не са подвластни на времето…

Весела Барбукова: Велик завинаги! Дързост, креативност, талант, творец на невъзможното, което виждахме, и не вярвахме че може да се сътвори от човешка мисъл! Жалко, че не видяхме опакована Триумфалната арка заради пандемията...
Но звездата му ще свети ярко завинаги в историята на световното изкуство!

 

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%