СРЪБСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НИ ПОХВАЛИ ЗА РАБОТАТА ПО АМ "ЕВРОПА" И "БАЛКАНСКИ ПОТОК"

Автор: 5 GmediA 13:13, 1 юни 2020
Източник: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна президента на Сърбия Александър Вучич, който пристигна на еднодневно посещение в България по покана на премиера. Почетен шпалир приветства сръбския президент на летище София, където двамата с Борисов проведоха кратка двустранна среща.

Премиерът Борисов и президентът Вучуч изразиха увереност, че независимо от трудностите, породени от епидемията от COVID-19, ще продължи ускорената реализация на проектите, които са от огромно значение, не само за двете страни, но и за целия регион. Двамата инспектираха строителството на АМ „Европа“ и на „Балкански поток“.

АМ "Европа" трябва да свърже София с ГКПП Калотина - 48 километра магистрален път, който се строи на 3 участъка. Най-напреднал в момента е участъкът между Драгоман и Сливница.

След инспекцията Борисов и Вучич дадоха съвместно изявление.

Александър Вучич заяви, че Сърбия възприема България като голям приятел, а българският народ като братски народ. Той благодари на Борисов, че е успял да издигне отношенията между двете страни на такова ниво.

Благодарение на магистралата българите и сърбите само за три часа ще могат да стигат от София до Белград и обратното - нещо, което всички очаквахме, каза сръбският президент.

Той уточни, че е доволен от това как вървят строителните дейности и по АМ "Европа" и по "Балкански поток".

За "Балкански поток" Вучич заяви, че този проект има огромно значение и за двете страни. И за двата народа осъществяването на проекта означава икономически растеж, растеж в промишлеността и осигуряване на един от най-важните енергийни източници, необходими за нашите икономики.

Той се надява, че скоро ще бъде съединена българската и сръбската част, която се изгражда.

Александър Вучич благодари още веднъж на Борисов за подкрепата, която оказва на Сърбия по пътя и към ЕС. Той още веднъж подчерта, че никой в Сърбия не би казал и няма да каже лоша дума за българите и България.

От своя страна премиерът Бойко Борисов изтъкна, че в България се работи на пълни обороти за реализацията на двата проекта и поколения наред ще се ползват от това, което се строи в момента. „Въпреки коронавируса, колкото и трудно да беше, работата не е спирала на АМ „Европа“ и „Балкански поток“, отбеляза министър-председателят. По думите му сериозно върви и строителството на гръцката връзка. Борисов посочи, че целта е диверсификация за целия регион и осигуряване на възможност да бъде докарвана газ от различни източници, така че тръбите да бъдат запълнени, веднага щом станат готови. Премиерът Борисов посочи, че изграждането на „Балкански поток“ се извършва честно, почтено и с помощта на Европейската комисия, като се спазват всички изисквания на третия либерализационен пакет.

„Символично сваляме карантината, даваме пример за българите и сърбите - да започнат да работят, да почиват и да се веселят заедно. Надявам се тази символика да помогне да забравим COVID-19”, заяви още министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът напомни, че пандемията е нанесла огромни щети за икономиката и финансите на целия свят и че са загинали много хора, но изрази надежда, че максимално бързо ще можем да се върнем към нормалния живот.

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%